Hlavní obsah

Opouštím tento svět, sbohem všem. Poslední slova před smrtí v pekle Grenfell Tower

– Londýn

„Opouštím tento svět, sbohem. Doufám, že jsem tě nezklamal. Sbohem všem.“ Slova, ze kterých mrazí. Je to poslední telefonát afghánského přistěhovalce Mohameda Saber Neda. Vzkaz zanechal ve schránce mobilního telefonu jednoho ze členů své rodiny krátce předtím, než zahynul v plamenech při loňském požáru 24patrového věžáku Grenfell Tower v Londýně.

Poslední telefonát jedné z obětí požáru Grenfell Tower v LondýněVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Mohamedova manželka se spolu s jeho bratrem a synem rozhodli záznam posledního telefonátu přehrát v úterý během slyšení v rámci veřejného vyšetřování příčin neštěstí.

Z prohlášení Saberovy manželky, které přečetl na veřejném slyšení právní zástupce rodiny, čiší zoufalství a smutek. „Je to tak smutné, že můj milovaný manžel tady nebude s námi na Fahradově svatbě, neuvidí a nepochová vnoučata,” uvedla.

Na svého manžela vzpomíná jako na klidného muže, který „tady byl pro nás pro všechny, nikdy si nestěžoval a dělal vše s úsměvem”. „Byl mým manželem a nejlepším přítelem, byl mou životní láskou,” uzavřela své vyznání.

Červnové inferno

Věžák Grenfell Tower v Londýně zachvátily plameny loni 14. června v noci. Hořet začalo v jednom z tamních bytů patrně od lednice. Kvůli nekvalitní izolaci, která propadla ve všech protipožárních testech, a vysoce hořlavým obkladům budovy se požár velmi rychle rozšířil. O život tehdy přišlo 71 lidí.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Aktuální záběry na vyhořelou budovu Grenfell Tower ze čtvrtečního rána

Loni v září začalo veřejné vyšetřování příčin a okolností požáru, které nařídila britská premiérka Theresa Mayová. Má zkoumat nejen příčiny a šíření požáru, ale také prověřit stavební předpisy i jejich dodržování.

Po neštěstí začaly úřady prověřovat požární odolnost desítek výškových budov v zemi a prakticky u všech zjistily nedostatky.

Reklama

Výběr článků

Načítám