Hlavní obsah

Putin popřál Skripalovi hodně zdraví

Soči

Ruský prezident Vladimir Putin zareagoval v pátek odpoledne na propuštění otráveného agenta Sergeje Skripala z britské nemocnice. Uvedl, že ho to potěšilo, a popřál mu dobré zdraví. Kdyby byl otráven novičokem, byl by mrtev, dodal ruský prezident v Soči na tiskové konferenci po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Dejž mu bůh zdraví, jsme opravdu rádi,“ řekl Putin podle agentury RIA, když odpovídal na dotaz na Skripala.

Ruský prezident zpochybnil, že by dvojitý agent byl otráven nervovým jedem novičok: „Myslím si, že kdyby - jak tvrdí britští kolegové - byla použita bojová otravná látka, tak by ten člověk zemřel na místě nebo během několika sekund či minut.“

„Doufám, že bude zdráv a v bezpečí,“ dodal ještě podle listu Vedomosti.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Sergej Skripal za mřížemi během soudního přelíčení v Moskvě v roce 2006. Tehdy byl odsouzen na 13 let za špionáž pro Velkou Británii.

Dvojitý agent Sergej Skripal byl propuštěn v pátek. [celá zpráva]

Otráven byl 4. března spolu se svou dcerou Julijí v britském Salisbury. Britští lékaři pak zjistili, že byl otráven vzácným nervovým jedem, látkou nazývanou novičok, kterou za studené války vyvinuli Sověti.

Britové i Západ za pachatele označili Rusko, které to popírá. Novičok se po pádu SSSR dostal na Západ, kde byl zkoumán. Jeho složení je známé, zřejmě by se dal v laboratoři vyrobit.

Německá média uvedla, že v devadesátých letech získali vzorky jedu němečtí agenti a předali je spojencům. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám