Hlavní obsah

Při honičce belgické policie s dodávkou plnou migrantů zemřela dvouletá dívka

Brusel

Nehoda dodávky se 30 kurdskými migranty si ve čtvrtek na jihu Belgie vyžádala život dvouletého děvčete. Dodávka se srazila s dalším vozem poté, co ji několik kilometrů pronásledovala policie. Při incidentu byla slyšet střelba, podle úřadů však nebyla příčinou úmrtí dítěte. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Belgičtí policisté, ilustrační foto

Článek

Policie začala vůz pronásledovat u města Namur na silnici E42. Dodávka s migranty ujížděla na západ a po několika kilometrech se u města Mons srazila s dalším vozem.

Incident se stal ve čtvrtek kolem 3:00 SELČ a do operace bylo zapojeno 15 policejních aut. Podle belgického tisku děvče, které cestovalo se svou matkou, někdo držel z okna, zřejmě s cílem přimět policii, aby pronásledování ukončila. Belgičtí vyšetřovatelé nicméně informaci nepotvrdili.

Když dodávka nakonec zastavila, vyběhli z ní lidé a policie vystřelila několik ran. Úřady později zdůraznily, že dívka postřelena nebyla. Přesnou příčinu úmrtí děvčete určí až pitva.

Migranti zablokovali dálnici

Policie si dodávky všimla kvůli tomu, že se jí zdálo podivné chování řidiče. Zda se jemu podařilo uprchnout, podle BBC zatím není známo, ale v následujících dnech proběhnou výslechy.

Později se ukázalo, že vůz měl falešnou poznávací značku. Bylo v něm nejméně 30 migrantů. Podle francouzské policie byli do operace zapojeni pašeráci lidí, což ale belgická policie nepotvrdila.

Několik hodin po incidentu skupina asi 60 migrantů zablokovala dálnici u francouzského města Dunkerque, jižně od belgické hranice. Běženci děvče, které zemřelo, znali, jelikož dříve bylo ve stejném nedalekém uprchlickém táboru.

Dvacet lidí bylo zadrženo a migranti byli následně navráceni do tábora Grande-Synthe. Několik z nich prohledaly pohotovostní policejní jednotky CRS.

Reklama

Výběr článků

Načítám