Hlavní obsah

Sílící boje na východě Ukrajiny si vyžádaly několik mrtvých, ostřelována byla i škola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Dva mrtvé z řad ukrajinských vojáků a také život jedné civilistky si vyžádaly středeční střety na Donbasu mezi armádou a separatisty. List Ukrajinska pravda s odvoláním na armádu uvedl, že bylo zabito i několik vzbouřenců, to však zatím nelze spolehlivě ověřit. Obě strany použily těžké zbraně včetně raketometů. Boje pokračují i ve čtvrtek, několik civilistů zranil výbuch granátu, který dopadl na dvůr školy v oblasti kontrolované vládními silami.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci kontrolují auta na silnici u Slavjansku.

Článek

„Dnes okolo 9:30 proruští žoldáci ostřelovali školu ve Svitlodarsku v Bachmutském okresu. Přiletělo to a roztrhlo se přímo na školním dvoře,“ uvedl představitel místní samosprávy Pavel Žebrivskyj.

Zraněn byl podle něj místní občan, který v době dopadu zrovna jel svým autem okolo školy. Tlaková vlna vyrazila okna školy. Žádné z dětí naštěstí nebylo zraněno, pro jistotu je však poslali domů.

Zraněn byl ve čtvrtek i 61letý civilista na druhé straně, obyvatele Zajceva u Horlivky zasáhla střepina minometného granátu ráže 120 mm.

Na separatisty kontrolovaném území u Horlivky zahynula už ve středu večer žena, když byl okraj města ostřelován děly ráže 122 mm, uvedl server separatistů DNR-News.

Na straně armády zemřeli ve středu dva vojáci, další čtyři byli zraněni. List Ukrajinska pravda s odvoláním na ukrajinskou armádu uvedl, že se podařilo zabít pět separatistů a zranit osm dalších. Tato informace však nemohla být ověřena z nezávislých zdrojů.

Příměří porušují obě strany

Podle sdělení tiskového střediska ukrajinské armády citovaného Ukrajinskou pravdou bylo ve středu příměří porušeno v 66 případech, přičemž ve 25 případech použili separatisté minomety a děla. U Avdijiky kolem deváté večer pálili vzbouřenci z raketometu BM-21 Grad.

Doněčtí separatisté na stránkách DNR-News uvedli, že ukrajinské vládní síly porušily příměří ve 33 případech. Ostřelována byla i filtrační stanice u Doněcku, na kterou vypálili ukrajinští vojáci v době střídání směn u raketometu BM-21 Grad 20 střel.

Porušení příměří v tomto případě evidovala i mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která monitoruje dodržování příměří.

Reklama

Výběr článků

Načítám