Hlavní obsah

Martina věděla příliš mnoho o práci Jána Kuciaka, proto ji zavraždili, tvrdí její matka

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zlatica Kušnírová, matka zavražděné slovenské archeoložky Martiny, je přesvědčena, že cílem únorového vražedného útoku na novináře Jána Kuciaka byla i její dcera. „Janko jí dával kontrolovat články, byla jeho prvním čtenářem. Podle mě ani Jankovi kolegové nevěděli tolik, co ona,“ řekla Kušnírová serveru topky.sk.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Svíčky u portrétu zavražděných Martiny Kušnírové a Jána Kuciaka na náměstí SNP v Bratislavě

Článek

Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár před časem uvedl, že vražedný útok byl směrován výlučně na Kuciaka. Vyšetřovatelé k tomu dospěli na základě profilu, který vypracovali specialisté z americké FBI. Na případě vraždy novináře a jeho snoubenky totiž pracuje mezinárodní vyšetřovací tým. „Ona byla jen ve špatnou dobu na špatném místě,“ řekl Čižnár.

„To je blbost, že Martina byla jen ve špatnou dobu na špatném místě. Chtěli zabít i ji,“ říká Kušnírová. Její tvrzení vychází z toho, že pokud byla příčinou vraždy Kuciakova novinářská práce, tak cílem byla i Martina, protože o všem, co psal, prý věděla. „Věřím, že na případě pracují policisté, kteří mají opravdovou snahu případ vyřešit. Věřím, že se vše vyřeší a vrahy chytí,“ dodala Kušnírová.

Ve slovenských médiích se v pondělí objevily záběry z obecních kamer, na nichž je zachycen poslední pohyb Jána a Martiny před vraždou. Martina 21. února 2018 odjíždí pro Jána do Galanty a pak se společně vracejí do svého domu v obci Veľká Mača. [celá zpráva]

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Zatím neznámý pachatel zastřelil Kuciaka dvěma ranami do srdce a Kušnírovou jednou ranou do hlavy. Dvojnásobná vražda vyvolala na Slovensku největší masové protesty od roku 1989. Vláda premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) podala demisi a prezident Andrej Kiska jmenoval novou vládu premiéra Petra Pellegriniho (Směr). Koncem května odstoupí z funkce také policejní prezident Tibor Gašpar.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám