Hlavní obsah

Nadace amerického finančníka Sorose odchází z Maďarska

Budapešť
Aktualizováno

Nadace Open Society Foundation (OSF) amerického finančníka maďarského původu George Sorose opouští Maďarsko, napsal server týdeníku Focus. Důvodem jsou politické a právní represe ze strany vlády premiéra Viktora Orbána. Nadace se přesouvá do německého hlavního města Berlín.

Foto: , Reuters

George Soros

Článek

V prohlášení nadace obviňuje maďarskou vládu, že její práci zkreslovala a poškozovala. Tvrdí, že maďarská vláda nevídaným způsobem potlačuje občanskou společnost, aby z toho „získala politický kapitál“.

„Rozhodnutí odejít z Budapešti přichází v době, kdy se maďarská vláda připravuje uvalit další omezení na nevládní organizace skrze balíček zákonů označovaný jako Stop Sorosovi,“ píše nadace v prohlášení. „Je pro nás v Maďarsku nemožné dále chránit naše aktivity a náš personál od svévolných vládních zásahů," uvedl šéf nadace OSF Patrick Gaspard.

Hlavní nepřítel státu

Orbán před dubnovými volbami líčil Sorose prakticky jako hlavního nepřítele maďarského státu, který řídí masový příliv migrantů do Evropy. Útoky pokračují i po volbách. Antal Rogán, šéf kanceláře premiéra Orbána, informoval v pondělí maďarský parlament, že vláda chce zpřísnit sporný návrh zákona, který má mimo jiné zavést tvrdší pravidla pro činnost nevládních organizací. Zákonu se přezdívá Stop Sorosovi.

Zamýšlené zpřísnění bude znamenat schválení změn v ústavě. To pro vládnoucí stranu Fidesz nebude problém. Spolu s koaličními křesťanskými demokraty si po nedávných volbách v parlamentu udrželi dvoutřetinovou většinu potřebnou ke schvalování ústavních zákonů.

Nadace tvrdí, že bude v Maďarsku nadále podporovat občanské skupiny pečující o kulturu, svobodu tisku, transparentnost, vzdělání či zdravotní systém.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám