Hlavní obsah

Katalánský parlament zvolil premiéra, region se tak vyhnul volbám

– Barcelona • Aktualizováno

Novým katalánským premiérem se v pondělí stal separatistický poslanec Quim Torra, kterého zvolil parlament tohoto autonomního španělského regionu. Pětapadesátiletý právník a nakladatel Torra byl ve druhém kole zvolen prostou většinou.

Foto: Albert Gea, Reuters

Nový katalánský premiér Quim Torra

Článek

Pětapadesátiletý právník a nakladatel Quim Torra je už čtvrtým kandidátem, jehož separatisté od ustavujícího zasedání parlamentu letos v lednu navrhli. Je ale prvním, který není trestně stíhán a který měl šanci být zvolen.

Region se jeho zvolením vyhnul předčasným volbám. Pokud by totiž nebyl nikdo zvolen, musely by se v Katalánsku konat další volby.

V sobotním prvním kole hlasování Torra neprošel, protože potřeboval absolutní většinu 68 hlasů. Tři separatistické formace sice mají ve 135členném parlamentu 70 křesel, ale nejmenší radikální separatistická strana Torru nepodporuje. Dvě separatistické strany Společně pro Katalánsko (JxCat) a Republikánská levice Katalánska (ERC) tak budou mít 66 hlasů, tedy o jeden více než opoziční strany.

Po zvolení katalánského premiéra, který v úřadu vystřídá Madridem sesazeného Carlese Puigdemonta, a po sestavení vlády by měla skončit přímá správa Katalánska španělskou vládou. K tomuto bezprecedentnímu kroku přistoupil Madrid se souhlasem horní komory parlamentu. Sesazené katalánské vedení poté španělská prokuratura obvinila kvůli snahám o nezávislost ze vzpoury. Několik exministrů je ve vazbě a Puigdemont je v Německu, kde čeká na rozhodnutí soudu o vydání do Španělska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám