Hlavní obsah

Mladý útočník z Paříže měl před masakrem slíbit věrnost vůdci Islámského státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská policie dále vyšetřuje okolnosti sobotního útoku v Paříži, při kterém dvacetiletý mladík čečenského původu Chamzat Azimov zaútočil nožem u Opery, kde zabil jednoho člověka, než byl zastřelen. Pátrá po možných komplicích, vyslýchá jeho rodiče a kamaráda, který chtěl odejít do Sýrie. Zkoumají se i jeho vazby na Islámský stát, k němuž se prý přihlásil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočník z Paříže ještě před činem slíbil věrnost vůdci Islámského státuVideo: Novinky, Reuters/AP

 
Článek

Islámský stát v neděli prostřednictvím agentury Amak zveřejnil na videu slib, který měl dát Čečenec vůdci IS abú Bakrovi Baghdádímu. Organizace SITE monitorující stránky radikálů prověřuje, zda je video pravé, protože muž na obrázku má z větší části zakrytý obličej, uvedla agentura Reuters.

Na videu francouzsky říká: „Začnu video vzkazem pro mé bratry. Mudžáhedínům v Sýrii a v Iráku i kdekoli jinde – zůstaňte silní, moji bratři, vítězství přijde, bude-li to boží vůle. Dokonce i když jsou všichni tito nevěřící proti nám spojeni, nedosáhnou svých cílů, bude-li to boží vůle.“

Vyzval i lidi z Francie, Německa a Anglie, aby odjeli na Blízký východ bojovat, nebo útočili doma: „Můžete-li si zařídit cestu, neváhejte. Pokud nemůžete, jednejte tady, v zemi nevěřících. Nečekejte. Když vám zavírají dveře k cestám, udeřte na ně v jejich domově.“

Foto: Wladia Drummond, ČTK/AP

Muž zbrocený krví na místě útoku v Paříži u opery

Kamarád chtěl odcestovat do Sýrie

Ve videu ještě uvedl: „Mluvím k Francii a jejímu lidu – byli jste to vy, kdo začali zabíjet muslimy, ale když odpovídáme, začínáte plakat. Jestliže to chcete zastavit, zatlačte na svou vládu.“

Policie mladíka zařadila na seznam lidí podezřelých z radikalizace, nikdy ale nebyl stíhán. Na seznamu však nebyl kvůli svému chování a činům, ale kvůli některým svým vazbám.

Jeho dvacetiletý kamarád vykazoval „podezřelé chování, byl v kontaktu se Sýrií, kam chtěl odjet, když odmaturoval”.

Azimov se narodil v roce 1997 v Čečensku, odkud se rodina přestěhovala do Francie. Francouzské občanství získal v roce 2010.

V noci na neděli zaútočil u Opery, jednoho člověka zabil, další čtyři pobodal. [celá zpráva]

Policie ho zastřelila, když na něj taser nestačil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám