Hlavní obsah

Merkelová dostala zlo k moci. Vzdám se německého občanství, hrozí Lagerfeld

Paříž

Nenávidím kancléřku Angelu Merkelovou. Přijímáním uprchlíků připravila půdu pro vznik protiimigrační a pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD), prohlásil světoznámý módní návrhář Karl Lagerfeld v rozhovoru pro francouzský časopis Le Point. Jestliže se situace nezmění a Německo bude dál pokračovat v přijímání migrantů, chce se ikona módního průmyslu vzdát německého občanství.

Foto: JuBenoit Tessier , Reuters

Karl Lagerfeld pózuje při otevírání výstavy s názvem Little Black Jacket v pařížském Grand Palais.

Článek

„Měla zapotřebí říci, že je potřeba přijmout milión migrantů? Není možné zapomenout na minulost Německa. Nenávidím Merkelovou za to, že na to zapomněla,” řekl Lagerfeld. Kancléřka podle něj „jako dcera pastora” chtěla napravit zlo, které Německo páchalo po roce 1933. „Paradoxem je, že dostala zlo k moci,“ řekl Lagerfeld.

„Jedinou větou zařídila její existenci (návrhář myslí AfD – pozn. redakce). Teď je sto těchto neonacistů v parlamentu,“ řekl návrhář, který žije v Paříži od roku 1952. V současnosti zastává post hlavního návrháře módního domu Chanel.

„Pokud to bude pokračovat, vzdám se německého občanství. Nechci už být součástí toho klubu neonacistů,” řekl. Francouzem se ale stát nechce. Neuznává národy, cítí se být jako kosmopolita, tvrdí návrhář, který pochází z Hamburku.

Lagerfeld naposledy vzbudil rozruch svými výroky loni v listopadu, když migranty označil za „nepřátele Židů”.

Rozhodnutí přijmout do Německa více než milión uprchlíků učinila Merkelová v roce 2015. AfD se stala třetí nejsilnější stranou ve Spolkovém sněmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám