Hlavní obsah

Slovenská policie zadržela při razii několik pravicových extremistů včetně zpěváka Pagáče

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Příslušníci slovenské Národní kriminální agentury (NAKA) zadrželi při čtvrteční razii na západním Slovensku šest pravicových extremistů. Podle slovenských médií jsou mezi nimi šéf Slovenské pospolitosti Jakub Škrabák, kontroverzní zpěvák Jaroslav Pagáč a Michal Buchta, který kandidoval do parlamentu za Lidovou stranu Naše Slovensko (LSNS).

Foto: Polícia SR

Zásah slovenské policie proti extremistům

Článek

Nejmenované policejní zdroje televizi Markíza potvrdily, že proti trojici mužů bylo vzneseno obvinění za extremistické trestné činy. Mělo se jednat o výrobu a rozšiřování extremistických materiálů.

Oficiálně zatím policie o totožnosti zadržených neinformovala. Na sociální síti potvrdila pouze fakt, že v rámci akce prohledala sedm domů, dvanáct jiných prostor a zadržela celkem šest osob. „Bližší informace poskytneme, když nám to dovolí procesní situace,“ uvedla policie.

Buchta provozuje e-shop s extremistickou tematikou. Pagáč, známý jako reborn, měl na akci LSNS rozdávat šeky na částku 1488 eur. Čísla 14 a 88 jsou součástí neonacistické symboliky. Číslo 14 označuje čtrnáct slov amerického neonacisty Davida Lanea odsouzeného k doživotí. Dvě osmičky znamenají osmé písmeno abecedy, kterým je H. Číslo 88 je proto odkazem na nacistický pozdrav Heil Hitler.

Vůdcem Slovenské pospolitosti byl v minulosti Marian Kotleba.

Reklama

Výběr článků

Načítám