Hlavní obsah

Vyučovat s muslimským šátkem v Berlíně je zakázáno, rozhodl soud

Berlín

Vyučovat s muslimským šátkem na hlavě je v berlínských školách zakázáno. Vyplývá to z rozsudku pracovního soudu německého hlavního města, uvedl list Der Tagesspiegel. Soud svým rozhodnutím zamítl žalobu učitelky, podle které zákon zakazující předstoupit před žáky s šátkem na hlavě porušuje její právo na svobodu vyznání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Berlín, který je kromě hlavního města také jednou z šestnácti spolkových zemí Německa, má takzvaný zákon o neutralitě, podle kterého by policisté, učitelé a zaměstnanci justice neměli nosit v práci výrazné náboženské symboly.

Pracovní soud v nynějším rozsudku uvedl, že zákon není podle jeho názoru v rozporu s ústavou. Zároveň upozornil, že učitelka při nástupu na základní školu souhlasila, že nebude šátek na hlavě v práci nosit.

V roce 2015 přitom německý ústavní soud zrušil zákon spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, který zakazoval nošení muslimských šátků. Plošný zákaz by podle něj byl v rozporu se svobodou vyznání.

Učitelka, která si na berlínský zákon stěžovala, se může proti rozsudku odvolat. „Je pravděpodobné, že se (stěžovatelka) proti verdiktu odvolá a případem se bude zabývat soud vyšší instance,“ řekl mluvčí berlínského pracovního soudu Martin Dressler.

Reklama

Výběr článků

Načítám