Hlavní obsah

V místních volbách v Británii ztrácejí labouristé i konzervativci

Londýn

Ztráta pro labouristy i konzervativce. Tak vypadají průběžné výsledky místních voleb ve Velké Británii. Vládní strana si přesto vede poměrně dobře, uvedla televize Sky News. Nevolilo se ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Počítání výsledků voleb v místních zastupitelstvech ve Velké Británii

Článek

Výsledky podle analytika televize Sky News naznačují, že londýnské městské části Westminster a Wandsworth zůstanou v rukou konzervativců Theresy Mayové. Přesto ale volby přinesly v Londýně nárůst hlasů pro labouristy.

Labouristé podle Sky News ale ztratili kontrolu v Nuneatonu a Bedworthu v hrabství Warwickshire. Úspěch ale zaznamenali v Plymouthu, který byl dosud konzervativní, a také v Traffordu. Ovládli současně londýnský Richmond, jemuž dosud vládli konzervativci.

Politolog John Curtice řekl, že toryové si vedou docela dobře v oblastech, kde voliči v předloňském referendu hlasovali převážně pro odchod Británie z Evropské unie. Sebrali totiž hlasy UKIP, která mnohde ani nepostavila vlastní kandidáty. Labouristům se daří lépe v oblastech, které byly proti brexitu a také v regionech s vyšším podílem mladších voličů.

Ve čtvrtečních volbách britští voliči vybírali zhruba 4 500 nových členů 150 zastupitelstev, která se starají především o každodenní chod anglických regionů a obcí. Komunální volby jsou považovány za test spokojenosti s vládou konzervativní premiérky Theresy Mayové, která loni v červnu po předčasných parlamentních volbách přišla o většinu ve sněmovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám