Hlavní obsah

Švédskou princeznu Victorii sexuálně obtěžoval manžel členky královské akademie

– Stockholm

Obětí sexuálního obtěžování byla také švédská korunní princezna Victorie. Tvrdí to švédský deník Svenska Dagbladet. Napadnout jí měl manžel členky švédské královské akademie, která uděluje Nobelovy ceny za literaturu Jean-Claude Arnault.

Foto: Profimedia.cz

Švédská korunní princezna Victorie

Článek

Bývalý fotograf a ředitel stockholmského kulturního střediska Arnault čelí obvinění ze sexuálních útoků od celkem osmnácti žen, dopustit se jich měl v letech 2013 až 2015. Právě on měl na jedné společenské akci obtěžovat i princeznu Victorii. Měl ji osahávat a „nestoudně se dotýkat jejího pozadí“.

Deníku to potvrdili tři na sobě nezávislí očití svědci. „Bylo to jasné sexuální jednání,“ řekl doslova jeden ze svědků deníku.

Švédská královská rodina incidenty nekomentuje.  Během debaty o  sexuálním obtěžování královská rodina opakovaně vyjádřila solidaritu s oběťmi.

Švédská média uvedla, že Arnault měl díky své manželce Katarině Frostensonové velkou moc v literárním světě a využíval ji k sexuálním útokům. Například na knižním veletrhu v Göteborgu se mu zalíbila jedna novinářka. Když se dotyčná jeho zájmu bránila, začal jí vyhrožovat. jednou z vět, které řekl bylo: „Víš, s kým jsem ženatý?“, napsal švédský list  Dagens Nyheter.

Vyzrazoval laureáty Nobelovy ceny

Podle švédského listu Dagens Nyheter, který loni v listopadu s kauzou přišel, měl Arnault také opakovaně vyzradit jméno laureáta Nobelovy ceny za literaturu.

Arnault sice obvinění odmítá, ovšem vzhledem k situaci, v níž se akademie nachází, Nobelova cena za literaturu asi letos udělena nebude.

Švédská akademie má 18 členů, tento měsíc ale několik z nich oznámilo, že se nadále nebudou účastnit schůzí. Dvě členky se na činnosti nepodílejí už několik let. Aktivních je tak nyní pouze 11 akademiků, podle stanov je ale k rozhodování potřeba nejméně 12 přítomných.

Volná místa v akademii není možné obsadit novými členy, protože funkce je doživotní. Minulý týden švédský král Carl XVI. Gustaf oznámil, že stanovy Švédské akademie změní tak, aby z ní bylo možné odstoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám