Hlavní obsah

Rusko vyslalo do světa první plovoucí jadernou elektrárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Rusko odstartovalo projekt takzvané plovoucí jaderné elektrárny. Ty mají v budoucnu zásobovat elektřinou základny v Arktidě, napsala agentura DPA. Elektrárna vyplula v sobotu z přístavu v Petrohradu a nese název Akademik Lomonosov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov vyrazila z PetrohraduVideo: AP

 
Článek

Elektrárna se bude v nadcházejících týdnech plavit přes Baltské a Norské moře do přístavu v Murmansku. „Tam se do jejích dvou jaderných reaktorů zaveze palivo,“ uvedl Pavel Ipatov z firmy Rosenergoatom.

Plovoucí elektrárna Akademik Lomonosov, nazvaná po ruském vědci z 18. století, je 144 metrů dlouhá a 30 metrů široká. Má dva jaderné reaktory, každý z nich má mít výkon 35 megawattů. Cílem Akademika Lomonosova je přístav Pevek. Tam by měl dorazit příští rok v létě. Pohybuje se totiž průměrnou rychlostí kolem sedmi kilometrů za hodinu.

Na Dálném východě bude městu dodávat energii od příštího léta.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Plovoucí elektrárna Akademik Lomonosov

„Je to významný mezník pro celosvětový jaderný průmysl. Plovoucí jaderné elektrárny umožní dodávat elektřinu a teplo do těch nejodlehlejších oblastí světa," uvedl manažer firmy Rosatom Vitalij Trutněv. Zdůraznil, že jaderná elektrárna Akademik Lomonosov bude disponovat moderními bezpečnostními systémy.

Ochránci životního prostředí tvrdí, že jde o velmi riskantní projekt. Označují ho za "plovoucí Černobyl" (podle jaderné elektrárny na Ukrajině, v níž se v roce 1986 stala vážná havárie).

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Plovoucí elektrárna Akademik Lomonosov

Akademik Lomonosov je první plovoucí elektrárna na světě vyrobená ke komerčnímu využití. Podobnou elektrárnu začala stavět koncem roku 2016 Čína, která počítá s nasazením do provozu v roce 2020.

Jako plovoucí jadernou elektrárnu využívala americká armáda v letech 1968 až 1975 v Panamském průplavu dopravní loď Sturgis s reaktorem o výkonu deseti megawattů na palubě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám