Hlavní obsah

Na Ukrajině zadrželi bývalého detektiva ÚOOZ, měl nezákonně prodávat zařízení k odposlechu

Aktualizováno

Čechem zadrženým na Ukrajině je bývalý vysoký důstojník Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luděk Vokál. Serveru iRozhlas.cz to potvrdila soudkyně Olena Melešaková, která rozhodovala o jeho vazbě. Za prodej zařízení k odposlechu mu hrozí až sedm let vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý detektiv (ÚOOZ) Luděk Vokál na fotografii z roku 2015

Článek

Podle serveru iRozhlas.cz Vokál na Ukrajině čelí obvinění z nezákonného prodeje zařízení, kterým bylo možné například odposlouchávat telefony. „Tato zařízení jsou určená pro nelegální odposlechy bez povolení soudu,“ citoval server Melešakovou. Na Ukrajině je jejich volný prodej zakázán. Podle soudkyně nejde o běžné nahrávací přístroje.

Vokál se podle Melešakové k podílu na přečinu přiznal a v případě prokázání viny mu hrozí čtyři až sedm let. Jméno zadrženého uvedl už ve čtvrtek ukrajinský web Zerkalo něděli, když informoval o středečním soudu, který rozhodl, že bývalý vyšetřovatel ÚOOZ nesmí po dobu dvou měsíců opustit Ukrajinu a může být propuštěn na kauci ve výši 4500 eur (115 000 korun). Není však známo, zda ji již Vokál složil.

Podle televize 112 je Vokál dáván do souvislosti s oligarchou Albynem Aryfovyčem, jemuž měl poskytnout nějakou neupřesněnou informaci. Údajně měl poskytovat informace i dalším trestně stíhaným na Ukrajině.

České ministerstvo zahraničí však stejně jako soudkyně uvádělo, že byl v pondělí večer zadržen kvůli nedovolenému použití odposlouchávacích prostředků. „Zadržen byl kvůli nezákonnému použití technických prostředků,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva zahraniční Irena Valentová. Že jde o Vokála, však nepotvrdila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám