Hlavní obsah

Nacistická nevěsta Zschäpeová nebyla spolupachatelka, tvrdí obhájci

Mnichov

V Mnichově začaly v úterý odpoledne závěrečné řeči obhajoby v procesu s jedinou žijící členkou neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU). Obhájci tvrdí, že hlavní obžalovaná Beate Zschäpeová nebyla spolupachatelkou zločinů, které spáchali zbylí členové teroristické buňky. NSU zavraždila v letech 2000 až 2006 z rasových důvodů osm Turků a jednoho Řeka. Také zastřelila německou policistku.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Beate Zschäpeová v soudní síni mezi svými advokáty Hermannem Borchertem a Mathiasem Graselem (vpravo)

Článek

Obžaloba pro Zschäpeovou požaduje doživotní trest a ochrannou vazbu.

Závěrečné řeči obhajoby v úterý začaly po několikaměsíčních odkladech způsobených nepřítomností některých účastníků procesu či obviněními z podjatosti. Do závěrečné fáze proces dospěl po pěti letech od zahájení, když se ke slovu dostala první dvojice obhájců Hermann Borchert a Mathias Grasel.

Borchert vyzval soud, aby jeho mandantku zprostil obvinění z podílu na zločinech. Prohlásil, že „ani její charakter, ani její politická činnost” nesvědčí o tom, že by byla spoluzakladatelkou, členkou a spolupachatelkou teroristické organizace.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Beate Zschapeová u soudu mezi svými obhájci Hermannem Borchertem (vlevo) a Mathiasem Graselem

Zschäpeová podle obhájce motivy dvou zbylých členů skupiny Uweho Mundlosa Uweho Böhhardta neznala. Advokát uvedl, že Zschäpeová pomáhala při utajování jejich života v ilegalitě i při obstarávání falešných dokladů. Není ale podle něj pravda, že tím chtěla krýt vraždy a bombové útoky obou přátel. Jak sama řekla, o vraždách i o dvou bombových útocích, které NSU spáchala v Kolíně nad Rýnem, při nichž zranění utrpělo 20 lidí, se dozvěděla vždy teprve po činu. Dlouho přitom mlčela. [celá zpráva]

Údajně přemlouvala oba muže, aby se zločiny přestali, policii však o událostech neinformovala. Mundlos a Böhnhardt jí údajně řekli, že v případě odhalení spáchají sebevraždu, a tomu chtěla za každou cenu zabránit, neboť s oběma spala. Proto se jí říkalo nacistická nevěsta.

Žalobci však takovou interpretaci ve své závěrečné řeči loni v září odmítli a zdůraznili, že Zschäpeová byla integrální součástí teroristické skupiny a spolupachatelkou všech jejích trestných činů, k nimž patřilo i patnáct přepadení bank. [celá zpráva]

Z bankovních loupeží financovala NSU svou činnost. Poslední v roce 2011 se ovšem zvrtla. Policie se dostala skupině na stopu a Uwe Mundlos zabil Böhnhardta a pak i sebe. Zschäpeová nechala explodovat nálož v bytě, kde bydlela, ale přežila, a tak se šla přihlásit na policii.

Případ vzbudil velký rozruch, protože kontrarozvědka BfV skartovala dokumenty o NSU. [celá zpráva]

Panovalo podezření, že přehlížela nebezpečí ze strany neonacistů, dokonce je kryla. [celá zpráva]. Kvůli skandálu odstoupil i šéf Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám