Hlavní obsah

V centru Berlína úspěšně zlikvidovali půltunovou válečnou pumu

Aktualizováno

V centru německé metropole se v pátek ráno uskutečnila rozsáhlá evakuace kvůli likvidaci letecké bomby ze 2. světové války. Asi půltunová puma se našla nedaleko hlavního nádraží. Evakuovány byly všechny budovy v okolí 800 metrů od nálezu a do 14 hodiny bylo uzavřené také berlínské hlavní nádraží, napsal server Berliner Zeitung. Policie krátce před 14. hodinou oznámila, že byla bomba úspěšně zlikvidována.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Centrum Berlína se kvůli likvidaci válečné pumy vylidniloVideo: Reuters

 
Článek

Se zneškodněním bomby se mělo původně začít v 11:30 SELČ, nakonec se ale asi o hodinu a 20 minut zdrželo. Samotnou likvidaci pyrotechnici zvládli za několik desítek minut, když se jim podařilo z pumy vyjmout roznětku, a pak ji kontrolovaně odpálit.

„Dobrá práce pánové. Bomba z války byla zneškodněna,” napsala pak policie na Twitteru. Původně panovaly obavy, že by se zneškodnění mohlo výrazně protáhnout.

Foto: Mapy.cz

Evakuace se dotkla odhadem asi deseti tisíc lidí. Kromě lidí, kteří v okolí bydlí, se musely být vyklizeny také úřady, několik ministerstev, místní soud a část areálu univerzitní nemocnice a také několik hotelů. Akce kolem zneškodnění bomby měla největší dopad na dopravu.

Ráno do ulic vyjela policejní auta s megafony, která vyzývala obyvatele, aby uposlechli výzvy policie k opuštění prostoru. „Jak už jste se dozvěděli z médií, bude dnes zneškodňována bomba z druhé světové války,“ hlásala policie z ampliónu. Pro jistotu však byty obcházela i jednotlivě.

Foto: ČTK/AP

Policisté se chystají bombu vyprostit.

Zneškodňování bomby podobného rozsahu se v Berlíně odehrává jednou či dvakrát do roka. V celém Německu se každý rok najde více než 2000 tun válečných bomb a munice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám