Hlavní obsah

Poláci těžbou v Bělověžském pralese porušili unijní zákony, rozhodl soudní dvůr EU

Brusel
Aktualizováno

Lesnické zásahy a rozsáhlá těžba dřeva v polském chráněném Bělověžském pralese nejsou v souladu s právem Evropské unie. Ve svém rozsudku to v úterý uvedl Soudní dvůr EU. Žalobu na Polsko podala loni v červenci Evropská komise.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Těžaři v Bělověžském pralese (archivní snímek)

Článek

Unijní soud dal Evropské komisi za pravdu v tom, že rozhodnutí polských úřadů o kácení bylo porušením povinností, které Polsko má na základě dvou směrnic týkajících se ochrany životního prostředí - směrnice o stanovištích a směrnice o ochraně ptáků.

Polské ministerstvo životního prostředí, v jehož čele v lednu Jana Szyszku vystřídal Henryk Kowalczyk, už v únoru uvádělo, že bude rozhodnutí evropského soudu respektovat.

Evropská komise v červenci 2017 vyzvala Polsko, aby v pralese přestalo kácet. Konstatovala tehdy, že těžba dřeva byla zahájena ve velkém rozsahu a musí přestat.

Polské úřady v březnu 2016 umožnily ztrojnásobení těžby, a to i v oblastech, které byly dosud vyloučeny z jakéhokoli zásahu. Postup zahrnující i likvidaci staletých stromů schválil ministr životního prostředí do roku 2021 kvůli trvajícímu šíření lýkožrouta smrkového.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám