Hlavní obsah

Tisíce Slováků opět žádaly vyšetření vraždy Kuciaka a odchod šéfa policie

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Tisíce lidí se zúčastnily dvou shromáždění Za slušné Slovensko, která se konala v neděli v Bratislavě a v Humenném na východním Slovensku. Účastníci žádali vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové a rovněž změny v čele policie.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Od vraždy uplynulo šest týdnů, ale navzdory slibům politiků o systémových změnách a vyvození personální odpovědnosti nenastaly v resortu ministerstva vnitra žádné reálné změny. Místo toho slyšíme výmluvy. Vnímáme hrozbu nastupující normalizace jak ze strany politiků, tak i ze strany veřejnoprávního rozhlasu a televize Slovenska,“ uvedli organizátoři shromáždění.

To začalo písní Marty Kubišové Modlitba pro Martu v podání zpěvačky Zuzany Mikulcové.

Chtějí i odvolání speciálního prokurátora

Mezi požadavky protestujících nadále figuruje odvolání policejního prezidenta Tibora Gašpara. [celá zpráva]

Přidali rovněž požadavek na odvolání speciálního prokurátora Dušana Kováčika.

Foto: ivi, Právo

Tisíce Slováků opět žádaly vyšetření vraždy Kuciaka a odchod šéfa policie.

„Policie a speciální prokuratura dlouhodobě ignorují korupční kauzy, o nichž psal zavražděný Ján. Potřebujeme nejen výměnu vedení těchto institucí, ale hlavně systémové změny,“ upozornili.

Foto: ivi, Právo

Tisíce Slováků opět žádaly vyšetření vraždy Kuciaka a odchod šéfa policie.

Student Jozef Ondrášik přišel na bratislavské Náměstí Slovenského národního povstání, aby tyto požadavky podpořil. „Je důležité, abychom se nepřestali scházet, aby si politici nemysleli, že kosmetickými změnami ve vládě všechno vyřešili. Nevyřešili nic, lidi jen naštvali,“ řekl.

„Přestat s protesty by byla naše prohra. Věřím, že dosáhneme změny a Slovensko se stane opravdu slušnou zemí,“ dodala další z demonstrujících Viera Kandráčová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám