Hlavní obsah

Mladík dostal v Rakousku za členství v IS devět let

Vídeňský soud v pátek vyměřil devítiletý trest vězení 19letému mladíkovi za pokus navádění k vraždě a za členství v teroristické organizaci Islámský stát (IS). Informovaly o tom agentury APA a DPA. Podle APA rozsudek ještě není pravomocný.

Foto: Profimedia.cz

Tehdy 12letý chlapec měl v roce 2016 spáchat bombový útok na vánočním trhu v Ludwigshafenu. Odsouzený mladík na tom měl mít podíl.

Článek

Vídeňský zemský soud považuje za prokázané, že mladík v roce 2016 sehrál aktivní roli při pokusu o atentát tehdy 12letého chlapce na vánočním trhu v německém Ludwigshafenu. Dále se údajně pokusil přemluvit ke společnému útoku na americkou vojenskou základnu v německém Ramsteinu tehdy 15letou dívku.

Odsouzený v pátek podle DPA projevil lítost. "Udělal jsem obrovskou hloupost, pro to není omluvy," citovala ho DPA, podle níž mladému muži s albánskými kořeny hrozilo až patnáctileté vězení.

Ještě se nevyléčil

Obžalovaný se už na začátku procesu přiznal k členství v IS. Ve vyšetřovací vazbě se podrobil proceduře deradikalizace, ale připustil, že ještě "není úplně vyléčen".

V listopadu 2016 se pokusil 12letý chlapec, s nímž byl odsouzený Rakušan v úzkém kontaktu, odpálit bombu na vánočním trhu v Ludwigshafenu. Nálož ale nevybuchla. Nyní 14letý mladík, který nebyl v době činu trestně odpovědný, byl k vídeňskému procesu přizván jako svědek. Němec iráckého původu tvrdil, že by se o atentát pokusil i bez dodatečného motivování ze strany staršího Rakušana.

Reklama

Výběr článků

Načítám