Hlavní obsah

Exkancléř Schüssel bude pracovat pro ruskou firmu

Vídeň

Bývalý rakouský kancléř Wolfgang Schüssel zasedne v dozorčí radě největšího ruského mobilního operátora MTS, napsal server listu Die Presse. Firma chce využít exkancléřových kontaktů v evropské politice, dodal server.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý rakouský kancléř Wolfgang Schüssel

Článek

Schüssel ale není jediný bývalý evropský politik, který působí v ruských firmách. Například rakouský exministr financí Hans-Jörg Schelling se stal poradcem v rámci chystaného projektu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2. Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder zasedá v dozorčí radě ruského ropného koncernu Rosněfť, připomíná server.

MTS je soukromý koncern, který patří z více než 50 procent společnosti AFK Sistěma ruského miliardáře Vladimira Jevtušenka. V Rusku má MTS zhruba 80 miliónů zákazníků, dalších asi 30 miliónů lidí jeho služeb využívá na Ukrajině, v Bělorusku, Arménii či Turkmenistánu. Koncern má zhruba 80 tisíc zaměstnanců.

Lidovec Schüssel byl rakouským kancléřem v letech 2000 až 2007. Vládu tehdy vytvořil se Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ), což vyvolalo masové protesty Rakušanů i sankce ze strany Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám