Hlavní obsah

Kiska chce mou hlavu kvůli vyšetřování vlastní firmy, tvrdí šéf slovenské policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Desetitisíce Slováků požadovaly ve čtvrtek na náměstích odchod policejního prezidenta Tibora Gašpara, protože vražda novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové stále není vyřešena. Gašpar však označil tuto výzvu za politický požadavek a obvinili prezidenta Andreje Kisku, že se ho chce zbavit kvůli vyšetřování vlastní firmy.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar

Článek

Prezident Andrej Kiska odchod Gašpara z funkce podpořil po jednání s českým prezidentem Milošem Zemanem ve Vysokých Tatrách. „Výměna klíčových lidí v policii, mezi něž Gašpar patří, je podmínkou budování důvěry lidí v policii,“ řekl Kiska.

Gašpar vzápětí naznačil, že snahou o jeho odvolání je Kiska, jehož firmy se má týkat vyšetřování Národní kriminální agentury NAKA. „Jedná se o pět spisů a ve dvou případech už policie zahájila trestní stíhání. Mluvím o pozemku a o daňovém chování společnosti, v níž je majitelem pan prezident. A já vnímám, že tím, kdo nastoluje otázku mého odchodu, je pan prezident, a kladu si otázku, zda není v konfliktu zájmů,“ prohlásil Gašpar.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

„Prezidenta mrzí, že se policie pod vedením Tibora Gašpara stala součástí politického boje, a naopak selhala při ochraně života Jána Kuciaka, který žádal prošetřit výhrůžky na jeho adresu,“ reagoval mluvčí hlavy státu Roman Krpelan. Podle Krpelana policie pod vedením Gašpara rovněž ignorovala varování o rozkrádání země na východním Slovensku, které organizovala italská mafie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám