Hlavní obsah

V Norimberku vydraží Hitlerův portrét jeho francouzské milenky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norimberk

Aukční síň Weidler chystá na příští týden dražbu několika děl nacistického diktátora Adolfa Hitlera, uvedla agentura Reuters. Nejvíce ceněnými jsou akvarel s názvem Trh s vysokou fontánou a olejomalba, na níž je zachycena diktátorova dávná francouzská milenka Charlotte Lobjoieová. Vyvolávací cena portrétu je 60 tisíc eur (1,52 miliónu Kč), v případě akvarelu s fontánou je to 56 tisíc eur (1,4 miliónu korun).

Foto: aukční síň Weidler

Aukční síň Weidler bude dražit olejomalbu Adolfa Hitlera, na níž zpodobnil svou dávnou francouzskou milenku Charlottu Lobjoieovou (vpravo) a akvarel nazvaný Trh s vysokou fontánou.

Článek

Olejomalba na jutovém plátně s rozměry 63 x 48 centimetrů je podepsána A. Hitler, 1916. Zobrazuje Charlottu Lobjoieovou, s níž se Hitler sblížil, když za první světové války sloužil ve Francii. Tvrdil to alespoň zesnulý odborník Werner Maser, jenž o Hitlerovi napsal několik knih a na něhož se síň odvolává.

Lobjoieová je zpodobněna ve venkovském prostředí jako mladá žena s rozpuštěným červeným šátkem a vidlemi. Na sobě má rozevřenou světlou košili poodhalující její ňadra.

Poškozené dílo nazvané Portrét dívky koupili kolem roku 1967 vlámští průmyslníci a podle dokumentů síně se vystavovalo v galeriích v Japonsku.

Akvarel je signován A. Hitler a byl pravděpodobně věnován Heleně Bechsteinové. Její manžel spoluvlastnil slavnou firmu na výrobu klavírů C. Bechstein a ona patřila k významným sponzorům nacistů.

Na akademii ho nevzali

Aukční síň Weidler se na Hitlerovy malby specializuje a dražila je už několikrát. V roce 2015 našla kupce i pro Hitlerův obraz s názvem Prag im Nebel (Praha v mlze).

Hitler se neúspěšně hlásil na Akademii výtvarných umění a ve 20. letech minulého století kreslil pro výdělek. V roce 1933 se v Německu chopil moci a o šest let později rozpoutal druhou světovou válku, která si podle nejčastějších odhadů vyžádala přibližně 60 miliónů obětí. V předvečer konce nejkrvavějšího konfliktu v dějinách lidstva 30. dubna 1945 spáchal v Berlíně sebevraždu spolu se svou čerstvou novomanželkou Evou Braunovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám