Hlavní obsah

Rusko neuspělo s žádostí o společné vyšetřování otravy Skripala. Perverzní, odmítal ho Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Rusko na středečním zasedání výkonné rady Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) neuspělo s žádostí o nové, společné vyšetřování případu otravy bývalého špióna Sergeje Skripala v Anglii. Mimořádné jednání rady iniciovala Moskva, která důrazně popírá obvinění od britské vlády, že za útok je odpovědné Rusko, a domáhá se účasti na vyšetřování.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Budova OPCW

Článek

Jednání diplomatů ze 41 zemí se konalo za zavřenými dveřmi, ale britská delegace na Twitteru okomentovala ruský návrh slovy: „Ruský návrh na společné britsko-ruské vyšetřování v Salisbury je perverzní. Jde o diverzní taktiku a ještě další dezinformaci určenou k vyhýbání se otázkám, na které ruské úřady musí odpovědět.“

Ruský návrh podle agentury Reuters podpořilo jen pět zemí - Alžírsko, Ázerbájdžán, Čína, Írán a Súdán. Proti jich bylo 15 a zbylých 17 se hlasování zdrželo. Česko v současnosti není ve výkonné radě OPCW zastoupeno.

OPCW nemá možnost určit odpovědnost, ale pokud by potvrdila, že byl použit nervově paralytický jed novičok, upevnilo by to postoj Británie. Její experti z laboratoře v Porton Down už zjistili, že jde o takto nazývanou látku ve vojenské kvalitě, kterou lze kvůli složité technologii vyrábět jen se zapojením státu. Přiznali však, že nemohou určit, odkud jed pocházel. [celá zpráva]

Foto: Reuters Tv, Reuters

Sergej Skripal na snímku z roku 2006

Británie přesto už dříve obvinila z otravy Rusko a Západ si s Ruskem navzájem vypověděl po 150 diplomatech. Vláda v Londýně obvinění nadále hájila tím, že měla i další informace.

List The Guardian ale upozornil, že britský ministr zahraničí Boris Johnson řekl německé stanici Deutsche Welle, že mu britští vládní vědci osobně sdělili, že jsou si zcela jisti, že je odpovědné Rusko. Britská premiérka Theresa Mayová přitom zpočátku o možné vině Ruska mluvila velmi opatrně.

Moskva kategoricky popírá, že by byla do otravy v Salisbury ze 4. března jakkoli zapletena.

Rusko dostalo první odpověď od OPCW

Rusko ve středu uvedlo, že dostalo od Organizace pro zákaz chemických zbraní odpověď na jednu ze svých otázek. Uvedl to jeho zástupce v OPCW: „Zodpovězena byla jedna otázka. Odpověď prostudujeme.“

Rusko zaslalo OPCW třináct otázek týkajících se postupu organizace v případu, na jakou dostalo odpověď, není známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám