Hlavní obsah

Výpadek systému v úterý zpozdí až polovinu letů v Evropě, týká se to i Prahy

– Brusel • Aktualizováno

Masivní dopady na leteckou dopravu v Evropě má úterní selhání systému managementu vedení letů přes méně obsazené oblasti ETFMS. K poruše došlo v bruselském sídle organizace Eurocontrol, která podle BBC uvedla, že nějaké zpoždění může mít 15 tisíc letů, uvedly BBC a list Independent. Přesný dopad není znám. Problém, který se podle mluvčího pražského letiště týká i Prahy, bude vyřešen v úterý v nočních hodinách.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zpožděna nebo zrušena může být až polovina z 30 tisíc spojů odbavovaných denně v 41 členských zemích Eurocontrolu, postiženo tím může být až půl miliónu cestujících.

Bruselské letiště uvedlo, že z něj může odletět za hodinu jen deset spojů. Letiště v Amsterdamu, Helsinkách a Dublinu varovaly před zpožděními různé délky.

Problém se týká i Letiště Václava Havla. Opožděno bylo sedm odletů a šest příletů.

„V tuto chvíli se jedná o zpoždění maximálně do 90 minut. Situace se však může měnit. Doporučujeme proto všem cestujícím, aby bedlivě sledovali internetové stránky Letiště Praha, popřípadě stránky svého dopravce, kde se dozvědí aktuální informace," řekl ČTK mluvčí letiště Roman Pacvoň. Podle něj nezle přesně určit, kolika letů řízených z Prahy se problém dotkne.

Eurocontrol uvedl, že došlo k poruše systému managementu letových proudů ETFMS, který řídí letecký provoz na základě požadavků a kapacity různých sektorů řízení letecké dopravy.

Plány letů podané před 12:26 ze systému zmizely a aerolinky je musely nahlásit znovu. V systému, který pomáhá řídit leteckou dopravu porovnáváním poptávky a kapacity různých sektorů tak vzniká dočasný přetlak vedoucí ke zpožďování.

Eurocontrol dodal, že samotné řízení leteckého provozu není postiženo a „že incident nepřináší žádná bezpečnostní rizika.“

Mluvčí společnosti AFP upřímně přiznal: „Nic takového se nám nikdy nestalo.“

Plán při selhání systému ETFMS počítá s omezením počtu spojů o deset procent a se změnou časů odletů na velkých letištích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám