Hlavní obsah

Pět miliónů pro každého. Kvůli strachu z nepokojů vyplácejí v Kemerovu zvýšené odškodné

– Kemerovo

Z vedení Kemerovské oblasti odešli po tragickém požáru v obchodním středisku Zimní višeň dva lidé. Gubernátor Aman Tulejev, po jehož odchodu lidé volali, varoval, aby se tragédie nezneužila k vyvolání nepokojů. Současně oznámil, že každá rodina, která o někoho přišla, dostane odškodné ve výši pět miliónů rublů (1,8 miliónu korun), což je pětinásobek obvyklé částky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Oheň zcela zničil interiér obchodního centra v KemerovuVideo: Reuters

 
Článek

Z funkce byli bez udání důvodů uvolněni náměstek gubernátora Alexej Zelenin a vedoucí pracovnice oblastní administrativy Nina Lopatinová. Není jasné, zda budou následovat odchody dalších, uvedl server gazeta.ru.

Tulejev ve funkci zůstal a varoval: „Vážení Kuzbasané, obracím se na vás, protože časy jsou těžké, procházíme složitým obdobím. Všichni víte o tragédii a jisté síly se snaží zneužít tragédii k rozeštvání lidí, chtějí se přiživit na cizím neštěstí a strašlivě destabilizovat situaci.“ Neuvedl však, kdo by se pokoušel destabilizovat situaci, protože protesty propukly spontánně.

Foto: Reuters

Shromáždění obyvatel v Kemerovu

Na sociálních sítích se objevily nepotvrzené zprávy o stovkách mrtvých. Ruská policie zjistila, že byly šířeny pod jménem Jevgenije Volnova, ve skutečnosti však podezřívá Ukrajince Nikitu Kuvylova. Policie ho stíhá kvůli šíření poplašné zprávy.

Žádní nezvěstní nejsou

Situaci uklidňoval i náměstek ministra pro mimořádné události Vladlen Aksenov, když ve středu oznámil: „Podle našich informací nejsou žádní nezvěstní. Nemáme žádné informace, že by lidé postrádali své příbuzné.“

Podle něj zahynulo 64 lidí včetně 41 dětí: „Ostatky 64 zemřelých jsme předali vyšetřovacímu výboru.“ Identifikovat se zatím podařilo 27 osob. Zraněno bylo 76 lidí včetně 27 dětí.

Ve středu se uskutečnily první pohřby. Pochovány byli i dvě děti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kemerovu začali pohřbívat první oběti požáru Video: Reuters

Agentura TASS s odvoláním na kemerovskou policii oznámila, že ve městě se také množí anonymní telefonáty o uložení bomby. V noci na středu musely být vyklizeny tři restaurace a obchod, kvůli hrozbě výbušninou byly evakuovány i tři uhelné šachty.

Milióny pro pozůstalé

Tulejev také řekl, že odškodnění pro rodiny bude vyšší než obvykle a vyplaceno bude hned: „Každá rodina, které zemřelo dítě nebo dospělí, dostane od regionální vlády milión. Centrální vláda také dá milión rublů. A firmy dají tři milióny, takže každá rodina, kde někdo zemřel, dostane pět miliónů rublů. Převody probíhají ode dneška.”

Foto: ČTK/AP

Vyšetřovatelé v interiéru vyhořelého obchdoního centra v Kemerovu

Zranění dostanou 200 000 až 400 00 rublů (asi 70 až 140 tisíc Kč).

Ředitelka centra zůstane ve vazbě

Vyšetřovatelé agentuře TASS potvrdili, že je zadrženo pět lidí z vedení obchodního střediska a z bezpečnostní agentury, která ji měla na starosti včetně člověka podezřelého, že vypnul alarm. Zadržen je i nájemce prostor, kde byl dětský koutek s trampolínou, ve kterém požár vypukl.

Soud uvalil šedesátidenní vazbu na ředitelku obchodního střediska Naděždu Suddenokovou, která měla budovu v nájmu. Vyhověl vyšetřovatelům, kteří se obávali, že by se mohla pokusit zmizet nebo ovlivňovat svědky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na hořící obchodní centrum v KemerovuVideo: Reuters

Podle vyšetřovatelů v obchodním středisku neproběhla instruktáž, co dělat v případě požáru. Požární alarm nefungoval. Podle svědků se 10. března alarm několikrát spustil. Problém byl podle sdělení bezpečnostní firmy 12. března vyřešen.

Podle sdělení generálního ředitele Kemerovského cukrářského kombinátu, které středisko patřilo, v něm bylo pět evakuačních schodišť k nouzovým východům, které se měly v případě požáru automaticky otevřít. To se však nestalo. Zůstaly uzavřené a otevřít se daly jen speciálním čipem.

Reklama

Výběr článků

Načítám