Hlavní obsah

Kosovská vláda se po vyhoštění srbského vyjednavače rozpadá

Priština
Aktualizováno

Z kosovské vládní koalice vystoupí uskupení Srbská kandidátka, zastupující v zemi srbskou menšinu. Důvodem je pondělní vyhoštění srbského vyjednavače Marka Djuriče, které vyvolalo na severu země protesty srbské menšiny. Při nich v pondělí utrpělo zranění více než 30 lidí včetně ministra zemědělství ze Srbské kandidátky. Protesty a blokády silnic pokračovaly na severu Kosova i v úterý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při jednání v Mitrovici vtrhlo do místnosti kosovské komando a zadrželo srbského vyjednávače DjuričeVideo: Reuters

 
Článek

Předseda Srbské kandidátky Goran Rakić oznámil odchod z vládní koalice po jednání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem.

Srbská kandidátka má v kosovském parlamentu deset mandátů a ve vládě pak tři ministry a vicepremiéra. Jejím odchodem z vládní koalice kabinet ztratí podporu v parlamentu, kde měla o dva hlasy těsnou většinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po vyhoštění vyjednávače Djuriče zablokovali kosovští Srbové silnici na severu KosovaVideo: Reuters

Vyhoštěný Djurić byl součástí neoficiální srbské delegace, která se v pondělí pokusila vstoupit na území Kosova navzdory výslovnému zákazu tamních úřadů. Djurić byl zatčen v Mitrovici a následně převezen do Prištiny, kde byl propuštěn a vyhoštěn.

Foto: Bojan Slavkovic, ČTK/AP

Kosovská policie blokuje ulici v severní části Kosovské Mitrovice

Zadržen byl kvůli tomu, že do Kosova přijel i přes zákaz, který podle agentury Reuters souvisel s jeho nacionalistickými výroky o Kosovu. Vyjednává přitom s Kosovem v rámci rozhovorů zprostředkovaných Evropskou unií.

Foto: Bojan Slavkovic, ČTK/AP

Kosovští Srbová zablokovali v úterý silnici severně od Kosovské Mitrovice

Příslušníci srbské menšiny vyšli v pondělí krátce po zadržení a následném vypovězení Djuriče do ulic.

Policie proti nim použila slzný plyn a zábleskové granáty. Při potyčkách utrpělo zranění 32 lidí, z nichž 13 následně skončilo v nemocnici. Mezi hospitalizovanými je i kosovský ministr zemědělství Nenad Rikalo, který je členem uskupení Srbská kandidátka.

Foto: Reuters

Vyhoštěný srbský vyjednávač Marko Djurić

Reklama

Výběr článků

Načítám