Hlavní obsah

Zemřel zraněný četník, který se vyměnil ve Francii za rukojmí

Paříž
Aktualizováno

Francouzský četník Arnaud Beltrame, který se vydal v pátek výměnou za rukojmí v supermarketu ve městě Trèbes na jihu Francie a islámský radikál ho těžce zranil, v sobotu zemřel. Oznámil to ministr vnitra Gérard Collomb. Počet obětí pátečního teroristického útoku ve městech Carcassonne a Trèbes se zvýšil na čtyři.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Francouzský četník Arnaud Beltrame

Článek

„Podplukovník Arnaud Beltrame nás opustil. Zemřel za svou vlast. Francie nikdy nezapomene na jeho hrdinství," napsal na Twitteru Collomb. V podobném duchu reagoval také francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Beltrame zachránil životy a zemřel za čest své země a svých kolegů,“ uvedl Macron. O zesnulém policistovi hovořil jako o ”hrdinovi". Zaslouží si podle prezidenta "úctu a obdiv celého národa. Beltrame předvedl "mimořádnou odvahu a nezištnost", dodal Macron.

Pětačtyřicetiletý Beltrame se vyměnil za jednu ženu, kterou útočník 25letý Radouane Lakdim zadržel v supermarketu. Při výměně ho ale terorista postřelil. Vzápětí teroristu zneškodnilo zasahující komando protiteroristického útvaru rychlého nasazení.

Drama začalo u Carcassonne

Útočník Lakdim se narodil v Maroku, ale měl už francouzské občanství. V pátek zaútočil nejprve u města Carcassonne, kde ukradl auto. Spolucestujícího zabil a řidiče zranil, popsal server týdeníku Focus s odvoláním na policejní zdroje. Pak začal střílet na policisty, kteří se vraceli z ranního běhu. Jednoho lehce zranil na rameni.

Následně se vydal do supermarketu v nedalekém Trèbes, kde zabil další dva lidi, zaměstnance a zákazníka a několik dalších držel jako rukojmí. Policistům se podařilo většinu lidí dostat do bezpečí, jednu ženu ale Lakdim použil jako svůj lidský štít.

Tehdy Beltrame nabídl, že se s ženou vymění. Když se tak stalo, nechal na stole zapnutý mobilní telefon, aby policisté venku mohli sledovat situaci uvnitř. Jakmile muži zákona uslyšeli výstřely, speciální jednotka vtrhla do obchodu. Útočníka usmrtila, zraněn byl ale i Beltrame. [celá zpráva]

Za mrtvého byl zpočátku označován i portugalský občan, později se ale ukázalo, že byl jen vážně zraněn a je v nemocnici v Carcassonne. Další detaily o obětech úřady zatím neupřesnily.

Lakdim se hlásil k teroristickému Islámskému státu a požadoval propuštění Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého z atentátů v Paříži v listopadu 2015.

Reklama

Související články

Střelce ve Francii zlikvidovala policie

Francouzské policejní síly zabily v Trèbes v pátek odpoledne islámského radikála, který útočil na jihu Francie. Nejprve střílel ve městě Carcassonne, kde zabil...

Výběr článků

Načítám