Hlavní obsah

Střelce ve Francii zlikvidovala policie

– Trèbes • Aktualizováno

Francouzské policejní síly zabily v Trèbes v pátek odpoledne islámského radikála, který útočil na jihu Francie. Nejprve střílel ve městě Carcassonne, kde zabil jednoho člověka, pak vnikl v sousedním městě Trèbes do samoobsluhy, kde zabil dva lidi a držel rukojmí. Televize BFM TV uvedla, že žádal propuštění teroristy z Paříže Salama Abdeslama.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník ve francouzském Trèbes zastřelil jednoho člověka a drží rukojmíVideo: Reuters

 
Článek

Policejní síly uvedly, že útočník byl „neutralizován”, což v policejním žargonu znamená, že je mrtev, uvedl web Ouest-France.

"Muž, který vzal rukojmí, je mrtvý," řekl Reuters zdroj blízký vyšetřování. Na sociální síti Twitter to už potvrdil také francouzský ministr vnitra Gérard Collomb s tím, že pachatelem je 26letý Redouane Lakdim, radikalizovaný drobný kriminálník a drogový dealer. K útoku se následně přihlásil Islámský stát.

Francouzské bezpečnostní zdroje potvrdily tři mrtvé. Dva lidé zemřeli v supermarketu, třetí oběť je z Carcassonne, kde útok začal. Muž nejprve z jedoucího auta vystřelil na policisty, kteří si šli zaběhat, a jednoho zasáhl do ramene. Pak střílel po řidiči auta, kterého těžce zranil, a jeho spolujezdce zastřelil.

Nakonec zaútočil v samoobsluze Super U v Trèbes, kde zadržoval osm rukojmích. Ty se už podle starosty města Erika Ménassiho podařilo osvobodit. Četníci posléze uvedli, že se jim s útočníkem, který je sám, podařilo navázat spojení. Celkem si jeho řádění vyžádalo kromě tří mrtvých dva těžce zraněné a tři lehce.

Foto: Social Media, Reuters

Francouzští policisté u supermarketu v Trèbes

Televize BFM TV uvedla, že muž žádá propuštění jediného přeživšího podezřelého z pařížských útoků v roce 2015, Salaha Abdeslama. Deník Ouest-France oznámil, že tajné služby útočníka, kterému je přes třicet let a je marockého původu, znaly. Věděly, že se radikalizoval. Televize BFM TV tvrdí, že mu je asi 25 let.

Odpoledne bylo podle listu L´Indépendant nalezeno u Carcassonne jedno mrtvé tělo a jeden těžce zraněný člověk. I ty měl na svědomí stejný útočník, oznámila televize BFM TV.

Hlásí se k Islámskému státu

Útočník se hlásí k teroristické organizaci Islámský stát. Poté, co v 11:15 vstoupil do samoobsluhy Super U, vypálil několik ran. Podle prokuratury křičel: „Jsem voják Islámského státu!” Podle jednoho ze svědků vytáhl muž zbraň za zvolání „Alláh je veliký“. Pak měl dodat: „Bombardujete Sýrii, tak zemřete.”

Policie na místě rozmístila početné síly včetně elitní protiteroristické jednotky GIGN spadající pod armádu. Na místě je i Brigáda rychlého nasazení francouzské policie BRI.

Premiér Edouard Phillipe uvedl, že „situace je vážná”. Na místo míří ministr vnitra Gérrard Collomb.

Abdeslam, jehož propuštění útočník žádá, je jediným přeživším pařížských útoků, které si v roce 2015 vyžádaly život 130 lidí. Abdeslam byl zapletený podle belgických vyšetřovatelů také do atentátů v Bruselu z března 2016, při nichž zahynulo na letišti a v metru 32 lidí. K oběma útokům se přihlásil Islámský stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám