Hlavní obsah

Sarkozy byl obviněn z nezákonného financování předvolební kampaně

Paříž
Aktualizováno

Francouzská policie ve středu večer propustila po dvoudenním výslechu bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, ale zůstává pod soudním dohledem Vyšetřující soudci jej obvinili z nezákonného financování předvolební kampaně v roce 2007. Uvedl to list Le Monde.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy nasedá do auta, kterým jede k výslechu

Článek

Stíhán je Sarkozy nejen kvůli nelegálnímu financování kampaně z libyjských zdrojů, ale také kvůli přijetí úplatku. Podle obvinění přijal pět miliónů eur v hotovosti, které dopravil do Paříže kurýr Ziad Takieddine. Ten to už potvrdil a právě na základě jeho výpovědi z roku 2013 začalo vyšetřování.

Ani Sarkozy, který stál v čele Francie v letech 2007 až 2012, ani jeho právníci se veřejně k poslednímu vývoji ve vyšetřování nevyjádřili. Třiašedesátiletý Sarkozy dříve odmítal obvinění jako „groteskní” a jako „manipulaci”.

Policie zadržela Sarkozyho kvůli financování kampaně, na kterou údajně přispěl později svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, už v úterý. [celá zpráva]

Ústřední úřad pro boj proti korupci a finančním a daňovým deliktům (OCLCIFF) v Nanterre vyslýchal v úterý Sarkozyho poprvé. Po mnohahodinovém výslechu mu dovolila odjet kolem půlnoci přespat domů. Ráno kolem osmé se pak exprezident vrátil k dalšímu vyslýchání. Šlo o mimořádný postup, který ale podle televize BFM francouzské zákony připouštějí.

Vyšetřování se týká financování Sarkozyho kampaně před prezidentskými volbami v roce 2007, které politik vyhrál. Vyšetřování případu začalo v dubnu 2013 na základě svědectví francouzsko-libanonského podnikatele Ziada Takieddinea a bývalých libyjských vysoce postavených činitelů. Takieddin vypověděl, že on předal Sarkozymu kufry s pěti miliónech eur.

Vyšetřovatelé podle Le Figaro v úterý také vyslýchali jednoho z exprezidentových nejbližších spolupracovníků, Briceho Hortefeuxa, kterého však kvůli tomu předtím nezadrželi.

Reklama

Výběr článků

Načítám