Hlavní obsah

Uprchlickou krizi nebudeme opakovat, slibovala poslancům Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Rozhodnutí přijmout běžence bylo správné, podobná krizová situace se ale v budoucnu již nesmí opakovat, prohlásila ve Spolkovém sněmu kancléřka Angela Merkelová, když poslance seznamovala s vládním prohlášením nového kabinetu. Evropská unie musí podle ní lépe střežit své hranice a rozhodně vystupovat proti islámským radikálům.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Kancléřka slíbila, že Německo se bude v Evropské unii zasazovat o úspěch unijních programů především v Africe, které mají podobným krizím předcházet.

V projevu se dotkla i diskuse kolem výroku, že „Islám k Německu nepatří“, jak prohlásil ministr vnitra Horst Seehofer. Podle jejích slov „není pochyb o tom, že historický charakter jejich země je křesťansko-židovský“.

„Nicméně islám je náboženství muslimů žijících v této zemi a stalo se součástí Německa,“ řekla Merkelová. Připomněla, že v Německu žije 4,5 miliónu muslimů, a většina podle ní odmítá radikalismus.

Při této příležitosti připomněla památku obětí teroristických útoků v Německu a prohlásila: „Naše liberální společnost nedovolí, aby byl náš způsob života zničen terorismem."

Slibuje, že její velká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů SPD se bude snažit docílit plné zaměstnanosti do roku 2025. Současně odmítá plošný zákaz naftových motorů.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Za řečnickým pultem Alexander Gauland (AfD), který kritizoval projev Merkelové.

Na závěr svého projevu slíbila, že se bude snažit, aby voliče přesvědčila, že se politici poučili z výsledků voleb. Merkelová chce, aby se společnost v těchto čtyřech letech stala humánnější, aby se rozdíly zmenšily a soudržnost rostla. „Jsem přesvědčena, že to Německo dokáže," uzavřela svůj projev.

Vzápětí byla její slova ostře zkritizována Alexandrem Gaulandem z AfD. „Důsledky vaší politiky otevřených hranic se neomezují jen na domácí politiku," řekl na adresu Merkelové. „V Evropě už je málokdo na vaší straně. Neexistuje žádná povinnost pro mnohotvárnost. Neexistuje žádná povinnost sdílet můj územní prostor s cizími lidmi,“ prohlásil. Merkelová podle něj navalila chyby vlastní politiky na ostatní a ničí nárok na sjednocení Evropanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám