Hlavní obsah

Kiska odmítl jmenovat novou slovenskou vládu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Slovenský prezident Andrej Kiska odmítl jmenovat novou vládu ve složení, které mu navrhla současná koalice. Dosavadního vicepremiéra Petera Pellegriniho, kterého minulý týden pověřil sestavením budoucího kabinetu, požádal o předložení nového návrhu do pátku.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský prezident Andrej Kiska.

Článek

„Setkal jsem se s panem Pellegrinim, kterého jsem minulý týden pověřil sestavením vlády Slovenské republiky. Oznámil jsem mu, že ve složení, které mi včera navrhl, vládu nejmenuji. Řekl jsem mu své konkrétní výhrady k jeho návrhu. Požádal jsem ho, aby mi do pátku tohoto týdne navrhl novou sestavu nominantů na členy vlády,“ řekl Kiska.

Prezident zdůraznil, že pokud má být obnovena důvěra společnosti ve státní instituce, je třeba klást na vládu vysoké nároky.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Kiska oznámil, že vládu nebude jmenovat, chce nový návrh.

To poslední, co v současné době Slovensko potřebuje, jsou podle Kisky další nekonečné diskuse a podezření o tom, kdo s kým byl na motocyklech nebo na oslavách narozenin, a další spekulace o personálních propojeních. Narážel tím na účast kandidáta na křeslo ministra vnitra Jozefa Ráže na oslavě 40. narozenin jeho předchůdce Roberta Kaliňáka, známého fanouška rychlých motocyklů.

„Jako hlava státu to nepřipustím. Toto není cesta k obnovení důvěry. Proto jsem pana Pellegriniho požádal o nový návrh. Pokud má nová vláda zájem obnovit důvěru lidí ve stát a uklidnit rozhořčenou veřejnost, musíme mít na její obsazení přísné nároky,“ řekl prezident.

Vadí mu Ráž mladší

Nelíbí se mu nominace Jozefa Ráže ml., syna zpěváka Joža Ráže, a chce nového kandidáta na post ministra vnitra. Podle jeho slov by to měl být člověk, který zaručí nezávislost vyšetřování případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnířové.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví SR

Jozef Ráž

„A také podezření z působení organizovaného zločinu, o němž psal zavražděný investigativní novinář,“ řekl Kiska. „Desítky tisíc lidí protestují v ulicích také proto, že ztratili důvěru v upřímný zájem o spravedlnost ze strany těch, kteří stojí v čele nejdůležitějších úřadů a ministerstev. Léta obsazování veřejných funkcí příbuznými, kamarády a obchodními partnery vytvořilo v očích veřejnosti nelichotivý obraz o stavu státních institucí. Nevěří, že vrcholové pozice jsou obsazovány lidmi, kteří upřímně chrání veřejný zájem,“ dodal Kiska.

Hlava státu poděkovala Pellegrinimu za věcný, korektní a konstruktivní přístup k úkolu, před nímž stojí. „Je to vítaná změna. Má velmi náročný úkol. Musí přesvědčit, že nová vláda přinese změny, které očekáváme. Musí vytvořit stabilní vládu, jejíž obsazení, a to především osoba ministra vnitra, dokáže uklidnit napjatou atmosféru ve společnosti,“ zdůraznil Kiska.

Ve hře jsou i předčasné volby

Designovaný premiér předložil prezidentovi seznam ministrů v pondělí. Strana Smer navrhla devět členů kabinetu, Slovenská národní strana tři a strana Most-Híd rovněž tři. Největší pozornost vyvolala nominace nestraníka Jozefa Ráže na post ministra vnitra. Ráž, který je synem lídra skupiny Elán, je označovaný za přítele odcházejícího ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Jeho nominaci označil politolog Ján Baránek za nezodpovědnou.

Tři opoziční strany předložily do parlamentu návrh na konání předčasných voleb dne 8. září 2018. Řádné volby by se měly konat až v roce 2020.

Strany Svoboda a Solidarita, Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti a Jsme rodina předložily ústavní zákon o zkrácení aktuálního volebního období. Zákonem by se měli poslanci zabývat na mimořádné schůzi parlamentu. Potíž je v tom, že opoziční strany nemají potřebný počet 90 hlasů ve 150členném parlamentu pro podporu ústavního zákona.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám