Hlavní obsah

Slovenský generální prokurátor navrhl Italům vytvoření společného vyšetřovacího týmu

Právo, ivi
Bratislava

Generální prokurátor Slovenské republiky Jaromír Čižnár navrhl minulý pátek italským úřadům vytvoření společného vyšetřovacího týmu v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. V pondělí to potvrdila slovenská generální prokuratura.

Foto: Profimedia.cz

Generální prokurátor Slovenské republiky Jaromír Čižnár

Článek

„Generální prokuratura očekává od zřízení společného vyšetřovacího týmu rychlejší, komplexnější a operativnější vyšetřování v konkrétní trestní věci,“ uvedla slovenská strana.

V případě souhlasu italské strany bude potřeba dohodnout například práva a povinnosti společného vyšetřovacího týmu či zapojení mezinárodních organizací, jako jsou Europol nebo unijní agentura pro soudní spolupráci Eurojust.

Vytvoření mezinárodního vyšetřovacího týmu žádali na veřejnosti i rodiče Kuciaka a matka jeho přítelkyně Martiny Kušnírové.

Pád vlády

Vražda investigativního novináře serveru Aktuality.sk Jána Kuciaka vyvolala na Slovensku na konci února politickou krizi, která vyústila podáním demise nyní již bývalého premiéra Roberta Fica z nejsilnější koaliční strany Smer-SD.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Kuciak psal mimo jiné o aktivitách italské mafie na Slovensku a o jejích možných vazbách na slovenské politiky. To, že Kuciakova vražda souvisela s jeho prací dosud prokázáno nebylo, vyšetřovatelé ale oznámili, že s touto verzí pracují a jeví se jako pravděpodobná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám