Hlavní obsah

Ledy se prolomily, vyřešili jsme většinu sporů kolem brexitu, tvrdí Barnier

– Brusel • Aktualizováno

Většina ze sporných bodů je vyřešena, hlásí vyjednávací týmy Evropské unie a Velké Británie ohledně odchodu Londýna z evropského svazku, napsal v pondělí server týdeníku Focus. Našla se shoda na finančním vyrovnání, právech občanů a také na podobě přechodného období, řekl Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU pro brexit.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier (vpravo) s britským vyjednavačem Davidem Davisem

Článek

„Prolomily se ledy, velká část je dohodnuta, ale spousta práce je před námi,“ řekl Barnier. Dohoda musí být podle jeho slov uzavřena do konce letošního října.

Obě strany se dohodly na 21měsíčním přechodném období po odchodu Spojeného království z Evropské unie v březnu 2019. Přechodné období je podle hlavního vyjednavače Velké Británie Davida Davise důležité pro podnikatele a občany, aby se zmírnily následky vystoupení. V tomto období se bude Británie nadále řídit všemi pravidly EU, platit by měly mezinárodní smlouvy a do Bruselu by měly putovat finanční příspěvky jako dosud.

Spojené království by mělo mít přístup k vnitřnímu trhu EU a zůstat součástí celní unie, nebude ale zastoupeno v orgánech EU. Případné spory mezi Londýnem a Bruselem bude řešit nově ustavený výbor. „Náš hlas bude v přechodném období slyšet a naše zájmy chráněny,” řekl Davis.

Vyjednávání se třetími zeměmi

Během této doby by se mělo vyjasnit, jak budou vypadat vztahy obou stran v dlouhodobější perspektivě, napsala agentura DPA. V přechodném období už ale bude moci Londýn začít vyjednávat své vlastní nové dohody s třetími zeměmi. Dokončeny mají být i nyní zahájená jednání o tom, jak budou následně vypadat britské vztahy s Unií. Přechodné období vstoupí v platnost pouze jako součást komplexní dohody o vystoupení z Unie.

Některé oblasti, například otázka režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem, ale zatím dojednány nebyly.

Reklama

Výběr článků

Načítám