Hlavní obsah

Nenecháme toho, dokud se nepodíváme vrahům do očí, říkají rodiče Kuciaka a jeho partnerky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Rodiče zavražděného novináře Jána Kuciaka a matka jeho přítelkyně Martiny Kušnírové věří, že mezinárodní vyšetřovací tým dokáže smrt jejich dětí nezávisle vyšetřit. Řekli to v nedělním mimořádném pořadu televize Markíza. Vyšetřování slovenské policie označili za zmanipulovanou frašku a spokojí se jen s potrestáním vrahů a objednavatelů.

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Článek

„Mezinárodní tým má určitě větší možnosti,“ řekl Jozef Kuciak, otec zavražděného novináře. Rodiče požadují změnu v čele slovenského policejního sboru. „Neměl by tam být Tibor Gašpar,“ dodal Jozef Kuciak. Otec zavražděného novináře nemůže policejnímu prezidentovi zapomenout, že krátce po vraždě začal mluvit o možné drogové stopě. Gašpar to pak sám označil za falešnou stopu.

Matka Martiny Kušnírové rovněž požaduje odchod policejního prezidenta a celé vyšetřování dvojnásobné vraždy označila za frašku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Transparenty proti vládě Roberta Fica na demonstraci v Bratislavě.

„Všechno je to zmanipulované. Výsledky vyšetřování vraždy našich dětí nejsou takové, s nimiž bychom mohli být spokojeni. Vše se snaží dát na vedlejší kolej, aby odpoutali pozornost, aby se to ubíralo jiným směrem,“ řekla Zlatica Kušnírová. „Janko ve svých článcích zjevně určil lidi, kterým šlo o hodně,“ dodala.

Foto: Pavol Zachar, ČTK/AP

Policejní prezident Tibor Gašpar na úterní tiskové konferenci

Kušnírová poděkovala účastníkům shromáždění na náměstích. „Jsem vděčná celému národu, že nás v tom nenechali samotné. Že bojují s námi a za ně, aby se vražda spravedlivě vyšetřila. Nenechám to tak až do doby, než se nepodívám vrahům a objednavatelům do očí,“ zdůraznila Kušnírová.

Demonstrace za předčasné volby

Těla novináře Kuciaka a jeho přítelkyně našli přesně před třemi týdny v jejich domě v obci Veľká Mača. Kuciak ve své nedokončené reportáži psal o působení kalábrijské mafie na východním Slovensku a jejím napojení na politiky.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Dvojnásobná vražda vyvolala v zemi politickou krizi. Odstoupili ministři kultury a vnitra, a nakonec i premiér Robert Fico. Části veřejnosti to však nestačí a desítky tisíc lidí žádají na náměstích slovenských měst předčasné volby.

Reklama

Související články

Slovenský ministr vnitra Kaliňák rezignoval

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr-sociální demokracie) v pondělí rezignoval na svou funkci. Po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně...

Slovensko směřuje k předčasným volbám

Zdá se, že po včerejším rozhodnutí nejmenší vládní strany Most-Híd je Slovensko jen krůček od předčasných parlamentních voleb. Most-Híd chce totiž dohodu...

Výběr článků

Načítám