Hlavní obsah

Na těle Gluškova našla britská policie známky udušení, tvrdí ruský list

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Na těle ruského emigranta Nikolaje Gluškova, kterého v pondělí večer nalezla v domě na jihozápadě Londýna jeho dcera, našla policie známky udušení. Napsal to ruský list Kommersant s odvoláním na rodinu zemřelého. Britská policie prý zatím nezjistila, zda jde o vraždu, o sebevraždu, nebo snad o nešťastnou náhodu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská policie vyšetřuje okolnosti smrti ruského emigranta GluškovaVideo: Reuters

 
Článek

Britský Scotland Yard podle Kommersantu v těchto dnech poskytl ochranu řadě Rusů, kteří v Británii získali azyl. Opatření souvisí s otravou bývalého ruského agenta Sergeje Skripala, který byl v anglickém Salisbury vystaven účinku prudce jedovaté látky vyrobené pravděpodobně v bývalém Sovětském svazu.

„Po útoku v Salisbury parkuje před mým domem trvale policejní vůz,“ řekl Kommersantu jeden z ruských emigrantů.

Vzhledem k minulosti a okolí se případem úmrtí tohoto prominentního ruského exulanta věnují detektivové protiteroristické brigády. Gluškov pracoval v 90. letech jako náměstek generálního ředitele ruských státních aerolinek Aeroflot, které podle obvinění Moskvy spolu s miliardářem Borisem Berezovským měl připravit o stamilióny dolarů.

V roce 1999, když Berezovskij uprchl do Británie, byl Gluškov obviněn z praní špinavých peněz a podvodů. Ve vězení strávil pět let a propuštěn byl v roce 2004. Poté se odstěhoval také do Velké Británie, kde dostal politický azyl.

Berezovskij, který se stal tvrdým kritikem Kremlu, byl před pěti lety nalezen ve svém bytě v Londýně bez známek života, údajně se oběsil. Mnozí včetně Gluškova ale verzi o sebevraždě nevěřili.

Rusko očekává britskou reakci

Ruská média ve středu rovněž spekulují nad možnou reakcí Londýna na odmítavé stanovisko Moskvy vůči britskému ultimátu v kauze Skripal. Britská premiérka Theresa Mayová dala Rusku čas do úterní půlnoci, aby vysvětlilo, jak se do Skripalova těla dostala nervová látka vyrobená údajně v bývalém SSSR. Moskva ultimátum ignorovala. [celá zpráva]

Ruský tisk za pravděpodobné varianty britské reakce označuje vyhoštění ruských diplomatů, blokování účtů ruských podnikatelů v britských bankách nebo odejmutí licence ruskému televiznímu kanálu Russia Today (RT). Spekuluje se i o odpojení Ruska od globální bankovní transakční sítě SWIFT.

Už v úterý mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová varovala, že pokud Londýn odebere licenci televizi RT, pak Rusko znemožní všem britským médiím včetně BBC působit v Rusku.

Podle ruského analytika Fjodora Lukjanova rozsah britské reakce závisí na tom, zda kroky Londýna podpoří jeho evropští spojenci. Evropa ale nebude ochotna Rusko izolovat, řekl politolog agentuře Interfax.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám