Hlavní obsah

Slovenská prokuratura žádá pro Vadalu vazbu, podnikatele zřejmě čeká vydání

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava
Bratislava

Košický krajský prokurátor podal ve středu návrh na vzetí podnikatele Antonia Vadaly do vazby. Slovenská policie ho na základě evropského zatykače zadržela v úterý v Michalovcích. O návrhu prokurátora musí nyní krajský soud v Košicích rozhodnout do 48 hodin. Vadala bude pravděpodobně vydán do Itálie.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

V rámci mezinárodní akce bylo zadrženo 17 lidí, z nichž je 11 ve vazbě a šest v domácím vězení. Vadala měl podle prokuratury vazby na organizovanou skupinu obchodující s drogami.

„Antonio Vadala se podle obvinění od prosince 2013 do prosince 2015 spolčil s jinými osobami za účelem nepřetržitého páchání trestné činnosti spočívající v dovozu velkého množství kokainu z Jižní Ameriky,“ řekl agentuře TASR mluvčí krajské prokuratury Milan Filičko.

BEZ KOMENTÁŘE: Video z razie na SlovenskuVideo: Policie SR

Skupinu kolem Vadaly vyšetřovala italská policie tři roky, ale zatýkání zůstalo před slovenskými orgány utajené kvůli obavě z úniku informací. Kromě pašování drog má jít v případě také o praní špinavých peněz.

V prosinci 2015 zadržela italská policie v dodávce s exotickým ovocem z Ekvádoru 400 kilogramů kokainu v hodnotě 30 miliónů eur. Vadala měl být podle italských vyšetřovatelů do této akce rovněž zapojen.

Má mít údajně vazby na italskou mafii a je médii zmiňován v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka. Italští prokurátoři už před časem upozornili slovenskou policii na možné propojení Italů žijících na východním Slovensku na kalábrijskou mafii ’Ndrangheta.

O působení této zločinecké skupiny na Slovensku a jejím propojení na slovenské politiky psal novinář Kuciak, který byl zastřelen i se svou snoubenkou Martinou Kušnírovou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám