Hlavní obsah

Na Slovensku demonstrovali proti vládě, v Bratislavě se sešlo nejvíc lidí od roku 1989

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

V osmačtyřiceti slovenských a v sedmnácti zahraničních městech se v pátek konala protestní shromáždění, jejichž účastníci požadovali vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Největší shromáždění se konalo na bratislavském Náměstí Slovenského národního povstání, kam přišlo podle odhadů na 30 tisíc lidí. To je nejvíce od demonstrací v roce 1989.

BEZ KOMENTÁŘE: V Bratislavě demonstrovalo 30 tisíc lidíVideo: TV JOJ

 
Článek

Akce se konaly pod společným názvem Postavme se za slušné Slovensko. Na shromážděních nedostali prostor žádní politici, ale objevily se první politické požadavky. Jeden z organizátorů Peter Nagy řekl, že žádají vyšetření dvojnásobné vraždy za účasti mezinárodních vyšetřovatelů.

Demonstrace v BratislavěVideo: Ivan Vilček

„Požadujeme rovněž vládu, které můžeme důvěřovat, v níž nebudou lidé podezřelí z korupce a z propojení na organizovaný zločin,“ zdůraznil Nagy.

Lidé si na náměstí SNP v Bratislavě přinesli transparenty s nápisy jako (ministr vnitra) „Kaliňák = mafie” a „Pozor, padne vláda”. Na demonstraci promluvili i zástupci učitelů. Ti řekli, že Slovensko je na křižovatce. „Musíme vydržet. Nesmíme to vzdát,” řekl jeden z nich.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Transparenty proti vládě Roberta Fica na demonstraci v Bratislavě.

Premiér nemá důvěru

Účastníci akce dali jasně najevo, že především premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) a ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr) ztratili jejich důvěru. Na pódiu v Bratislavě vystupovali studenti, učitelé, zdravotní sestry, představitelé nevládních organizací a byznysu.

Vzkaz sestry zavražděného novináře Jána Kuciaka demonstrantůmVideo: Ivan Vilček, Právo

„Vláda, která není propojena na organizovaný zločin a korupční prostředí, je základem udržení demokracie, aby lidé v demokracii věřili,“ zdůraznil další z organizátorů Juraj Šeliga.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protivládní plakát a portrét zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně před úřadem vlády v Bratislavě.

Demonstrace na náměstí SNP byla krátce po 18. hodině ukončena, účastníci si na závěr zazpívali hymnu. Před úřadem vlády poté protestovalo několik set lidí, kteří skandovali „Dost bylo Fica!” a „Mafie!”, hlásil reportér Práva.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Demonstrace proti vládě na náměstí SNP v Bratislavě.

Rektoři některých slovenských univerzit a vysokých škol udělili na pátek studentům volno, aby se mohli protestů zúčastnit.

Bezpečnostní rada státu

V souvislosti s protestními akcemi svolal premiér Fico na pátek zasedání Bezpečnostní rady státu. Vláda i policie vyjádřily obavy z možných násilností na masových akcích.

Fico v uplynulých dnech opakovaně varoval, že vraždu novináře a jeho přítelkyně se snaží opozice a prezident Andrej Kiska o státní převrat. Naznačil dokonce, že vše je organizované ze zahraničí.

Demonstrovalo se také v Praze. Stovky lidí se v pátek sešly před tamním slovenským velvyslanectvím.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Demonstrace za nezávislé a důkladné vyšetření vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové a za vznik nové a důvěryhodné slovenské vlády.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám