Hlavní obsah

Na Slovensku už bude klid, chce slíbit Kiska ve společné deklaraci s Ficem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenský prezident Andrej Kiska chce dosáhnout uklidnění rozjitřené atmosféry v zemi společnou deklarací nejvyšších představitelů státu. Toto prohlášení by podle Kisky mohlo být přijato na pátečním setkání na Bratislavském hradě.

Foto: Ivan Vilček

Slovenský prezident Ivan Kiska během projevu

Článek

„Navrhuji, abychom přijali a podepsali společnou deklaraci. Pokud se máme pohnout dál, jsem připraven přijmout společný závazek tří nejvyšších ústavních představitelů, že podnikneme nevyhnutelné kroky, abychom uklidnili napjatou atmosféru a ukončili politickou krizi. Aktuální krize důvěry lidí ve stát si vyžaduje jednoznačný a jasný signál směrem k rozhořčeným a zneklidněným občanům,“ řekl Kiska.

Foto: Bundas Engler, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Ještě ve čtvrtek Kiska pošle návrh společného prohlášení předsedovi parlamentu Andreji Dankovi a premiérovi Robertu Ficovi. „Zítřejší setkání nejvyšších představitelů bude mít smysl pouze tehdy, pokud skončí konkrétním a srozumitelným výsledkem,“ upozornil Kiska. Společnou deklaraci by rád podepsal v pátek.

Věřte policii

Slovenský prezident podle svých slov považuje za nevyhnutelné, aby nejvyšší představitelé státu vyjádřili důvěru orgánům činným v trestním řízení, které vyšetřují vraždu novináře a jeho přítelkyně.

„Měli bychom vyjádřit hluboký a upřímný respekt k uplatňování občanských práv a zavázat se, že nebudeme pokojné protesty občanů v demokratické zemi označovat za pokus o převrat řízený ze zahraničí, ani je jinak dehonestovat. Hluboká nedůvěra lidí ve stát pramení z dlouhodobě neřešených podezření, o nichž informoval i zavražděný novinář Ján Kuciak,“ řekl.

Zájem z Bruselu

Kiska ve čtvrtek přijal delegaci poslanců Evropského parlamentu. „Vítáme zájem poslanců Evropského parlamentu o situaci na Slovensku po ohavné vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové. Jsem rád, že našim partnerům a přátelům záleží na tom, co se na Slovensku děje, a vyjadřují upřímný zájem nám v rámci možnosti pomoct při vyšetření tohoto ohavného zločinu. Věřím, že na všech jednáních se setkají s maximální otevřeností ze slovenské strany a ochotou odpovědět na všechny otázky. Objasnění vraždy dvou mladých lidí je v zájmu Slovenské republiky. Vyšetření případu je důležité pro pozůstalé, pro Slovensko i pro celou Evropskou unii, v níž vraždy novinářů nemají místo,“ dodal Kiska.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Delegace poslanců EP bude ve čtvrtek odpoledne jednat také s premiérem Ficem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám