Hlavní obsah

Ještě žiju, ale klesáme, napsala před smrtí v ponorce švédská novinářka

– Kodaň

Ještě žiju, ale jdeme ke dnu, napsala loni 10. srpna v esemesce svému příteli švédská novinářka Kim Wallová. Další zhruba čtvrthodinu brouzdala mobilem po internetu. To jsou poslední známky toho, že ještě žila, uvedl ve čtvrtek prokurátor Jakob Buch-Jepsen u soudu v Kodani, kde začal proces s konstruktérem Peterem Madsenem, jenž je obžalován z vraždy Wallové.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Švédská novinářka Kim Wallová

Článek

„Ještě stále žiju, ale jdeme ke dnu! Miluji tě!!!!!! Vzal s sebou kávu a sušenky,” napsala Wallová 10. srpna večer. Textovka je v angličtině a příjemcem byl její přítel.

Od té chvíle už o mladé ženě nikdo nic nevěděl. Až koncem srpna bylo nalezeno zohavené ženské tělo bez hlavy a končetin. Expertizy později prokázaly, že se jedná o ostatky novinářky. Zbytek těla nalezli potápěči až v říjnu.

Foto: Niels Hougaard, ČTK/AP

Dánský ponorkář Peter Madsen na snímku z roku 2008

Z její smrti byl obviněn konstruktér Madsen. O něm a jeho ponorce Wallová psala reportáž. Vynálezce nejprve tvrdil, že Wallová sice na jeho plavidle byla, ale později z něj vystoupila. Pak se měla jeho ponorka rozbít, ale jemu se podařilo se zachránit.

Později výpověď změnil a tvrdil, že její smrt byla nehoda, když na ni spadl 70kilový poklop. Madsen byl podle svých slov v šoku, když se rozhodl, že se těla zbaví a hodí ho do moře. Později zničil i ponorku, ale sám se zachránil díky plavidlu, které ho míjelo.

Foto: Scanpix Denmark, Reuters

Žalobce Jakob Buch-Jepsen přichází k soudu.

Žalobce Jakob Buch-Jepsen tuto Madsenovu verzi vyvrátil, když expertizy prokázaly, že na těle Wallové bylo 15 bodných ran. V ponorce se navíc našlo její spodní prádlo a policisté objevili v Madsenově počítači videa zachycující mučení a popravy žen.

Konstruktér nakonec tvrdil, že mladá žena zemřela na otravu oxidem uhelnatým, a přiznal, že její tělo rozřezal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám