Hlavní obsah

Slovenská policie otočila: Na místě činu byl policista, o němž zavražděný novinář psal

Právo, ČTK, ivi
Bratislava

Slovenská policie potvrdila, že na místě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně byl „v plném rozsahu” i šéf protikorupční policejní jednotky Róbert Krajmer, který je spojován s oligarchou Norbertem Bödörem, švagrem policejního prezidenta Tibora Gašpara. Sám Gašpar přitom v pondělí tvrdil, že Krajmer na místo činu nevstupoval.

Foto: JOJ TV

Uprostřed v šedém kabátě Róbert Krajmer na místě vraždy Jána Kuciaka. Záběry zveřejnila televize Joj.

Článek

„Policejní prezident lhal,“ řekl Igor Matovič, předseda opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Hnutí již v pondělí zpochybnilo důvěryhodnost vyšetřování případu právě kvůli účasti Krajmera na místě vraždy a uvedlo, že Kuciak o Bödörovi napsal tři rozsáhlé články.

Policie přiznala přítomnost Krajmera na místě vraždy poté, co OĽaNO oznámilo tiskovou konferenci ohledně usvědčení Gašpara ze lži. Nahrávku, která potvrzuje vstup Krajmera do dvora Kuciakova domu, zveřejnila televize Joj. [celá zpráva]

Foto: Michal Smrcok, ČTK/AP

Pieta za zavražděného novináře Jána Kuciaka

Policejní prezidium bez bližších podrobností uvedlo, že Krajmer na místě vraždy plnil "úkoly související s objasňováním tohoto trestného činu".

Novinář ve svém posledním a nedokončeném článku psal o podnikání a možných dotačních podvodech italských podnikatelů, kteří působí na východním Slovensku, které média spojují s mafií a kteří měli v minulosti podnikatelské vazby na dva blízké spolupracovníky slovenského premiéra Roberta Fica. Tito premiérovi spolupracovníci již do vyšetření celé kauzy složili své funkce.

Podle OĽaNO policie bez odposlechů novináře nebo jeho redakce nemohla znát podrobnosti o připravovaném článku Kuciaka, aby na místo vraždy reportéra vyslala šéfa protikorupční policejní jednotky, který se vyšetřováním vražd prý nezabývá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám