Hlavní obsah

V Británii byl otráven neznámou látkou bývalý ruský agent

Salisbury

Ve Velké Británii byl otráven neznámou látkou bývalý ruský agent, který získal útočiště v této zemi, uvedla to v pondělí BBC. Má jít o 66letého Sergeje Skripala, který přišel do Spojeného království v roce 2010.

Foto: Misha Japaridze, ČTK/AP

Sergej Skripal za mřížemi během soudního přelíčení v Moskvě v roce 2006. Tehdy byl odsouzen na 13 let za špionáž pro Velkou Británii.

Článek

Policie potvrdila, že muž a třicetiletá žena začali mít vážné zdravotní obtíže a vzápětí upadli oba do bezvědomí, když na ně působila neznámá látka v nákupním středisku Maltings v Salisbury. Oba jsou v nemocnici na jednotce intenzivní péče. Úřady se domnívají, že je látka vysoce toxická. Místa, kde se pár pohyboval, uzavřely a nechaly vyčistit pracovníky ve speciálních protichemických kombinézách.

Podobným způsobem bylo zkontrolováno také bydliště bývalého agenta. Sousedé uvedli, že Skripal byl přátelský muž, který přišel před několika lety o manželku. „Vzhledem k tomu, že jsme na počátku vyšetřování, nemůžeme sdělit, zda šlo o trestný čin,“ uvedl Craig Holden, asistent šéfkonstábla.

Odsouzen v Moskvě

Skripal byl plukovníkem ruské vojenské zpravodajské služby GRU. Odsouzen byl v roce 2006 na 13 let za špionáž ve prospěch Velké Británie. Byl shledán vinným z toho, že zpravodajské službě MI6 vyzradil identitu ruských tajných agentů, kteří působili v Evropě.

Rusko uvedlo, že agent za své informace, které předával Britům v roce 1990, vyinkasoval 100 tisíc dolarů. Byl jedním ze čtyř vězňů propuštěných v roce 2010 výměnou za deset amerických agentů zadržených v Moskvě. Skripal byl později převezen do Británie.

Nynější incident připomíná případ z roku 2006, kdy v Británii na otravu radioaktivním poloniem 210 zemřel bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, který již před smrtí obvinil ze své vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina. Litviněnko v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tamější tajnou službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám