Hlavní obsah

Se zavražděným novinářem se přišly rozloučit stovky lidí. Pohřbili ho ve svatebním

– Štiavnik (Od našeho zpravodaje) • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Stovky lidí se v sobotu v obci Štiavnik v okresu Bytča přišly rozloučit s novinářem Jánem Kuciakem. Novináře a jeho partnerku Martinu Kušnírovou zastřelil minulý týden zatím neznámý pachatel v jejich domě v obci Veľká Mača u Galanty. Novináře pohřbili ve svatebním, stejně jako jeho partnerku.

Se zavražděným novinářem se přišly rozloučit stovky lidiVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Kromě rodiny a řady místních se pohřbu zúčastnili i kolegové Kuciaka z redakce serveru Aktuality.sk.

Bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský řekl, že útok na novináře je útokem na svobodu. „Hledat a psát pravdu je nevděčná služba. Kdokoli sahá na jejich životy, sahá i na svobodu Slovenska. To nesmíme dopustit,“ řekl.

Pohřeb zavražděného slovenského novinářeVideo: Novinky

Po mši svaté byla rakev s ostatky novináře uložena za zvonění zvonů do hrobu na místním hřbitově.

Šéfredaktor Aktualit.sk Peter Bárdy se poklonil památce svého redaktora a neskrýval pohnutí. „Lhal bych, kdybych říkal, že nás to nezlomilo. Nás to opravdu zlomilo všechny. Je to hrozně smutná událost, která nám velmi ublížila. Snažíme se z toho vzpamatovat,“ řekl Bárdy

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pohřbu se zúčastnily stovky lidí

Přijela také matka zavražděné partnerky Kuciaka Zlata Kušnírová. Rodiny mladých lidí se rozhodly, že oba pohřbí ve svatebních šatech, aby se tak snoubenci symbolicky dočkali společné budoucnosti.

Rozloučení začalo v domě smutku, následovat bude obřad v kostele, pak se smuteční průvod přesune na hřbitov. „Janka jsem znala od narození. Je mi to hrozně líto, co se stalo. Jeho rodiče se nyní musí vyrovnat se ztrátou syna,“ řekla Novinkám místní žena.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hrob zavražděného novináře Jána Kuciana

Obec Štiavnik má 5 tisíc obyvatel a rodina novináře žije na jejím okraji. „My jsme ho ani neznali,“ přiznala místní podnikatelka, která provozuje v centru obce naproti kostelu kadeřnictví.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hřbitov v obci Štiavnik v okresu Bytča

Kuciak ve své poslední reportáži psal u působení kalábrijské mafie na východním Slovensku a její napojení na politické kruhy. To ho pravděpodobně stálo život.

Foto: Právo

Kostel, v němž se koná poslední rozloučení s Jánem Kuciakem.

Dvojnásobná úkladná vražda

Těla muže a ženy ve věku 27 let – Kuciaka a jeho snoubenky – našla policie v noci na pondělí v rodinném domě v obci Veľká Mača. Policii upozornili příbuzní, kterým se dvojice už několik dnů neohlásila. [celá zpráva]

Foto: Ivan Vilček, Právo

Kostel, kde se koná poslední rozloučení s Jánem Kuciakem

Kuciak pracoval pro server Aktuality.sk. Údajně se chystal rozkrýt trestnou činnost italské mafie na východě Slovenska.

Smuteční oznámení

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám