Hlavní obsah

Vražda novináře na Slovensku rozdmýchává vládní krizi

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská koaliční strana Most-Híd podle tamních médií údajně zvažuje kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky odchod z vládní koalice. Ve čtvrtek v dopoledních hodinách se o osudu vládní koalice začalo rozhodovat na koaliční radě.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Předseda slovenské vlády Robert Fico (Smer)

Článek

Na Úřadu vlády jednají předseda strany Směr-sociální demokracie Robert Fico, předseda Slovenské národní strany Andrej Danko a předseda strany Most-Híd Béla Bugár. Ve straně Most-Híd má převládat názor, že by měl ministr vnitra Robert Kaliňák (Směr) ve funkci skončit. Kaliňáka dosud premiér Fico pokaždé podržel. Bugárově straně vadí rovněž informace o tom, že na Úřadu vlády pracovali lidé, kteří se znali s lidmi blízkými italské mafii. Několik těchto Italů bylo ve čtvrtek zadrženo na východním Slovensku.

Odchod ministryně

Slovenská média spekulují i o možném odstoupení ministryně spravedlnosti Lucie Žitňanské (Most-Híd). Směr kritizují také poslanci Most-Híd František Šebej a Peter Kresák.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Piety se zúčastnily stovky lidí

Náměstek ministra kultury Konrád Rigó (Most-Híd) rovněž zpochybňuje, že případ dvojnásobné vraždy je možné úspěšně vyšetřit, dokud bude v čele resortu vnitra Kaliňák a v čele policie Tibor Gašpar. „Je potřeba se postavit před lidi a nalít čistou vodu do sklenice. Dnes!“ napsal na sociální síti Rigó.

Bývalý člen strany Most-Híd, nyní nezávislý poslanec Zsolt Simon, vyzval svou někdejší stranu k odchodu z koalice.

„Pokud mají ještě kousek svědomí a charakteru, měli by z koalice odejít. Zastavme vládu, která nechrání občany naší země, ale naopak, ohrožuje je,“ napsal Simon v tiskové zprávě.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Na Slovensku začínají padat hlavy

Dva spolupracovníci slovenského premiéra Roberta Fica, na jejichž vazby s osobami patrně blízkými italské mafii upozornil zavražděný novinář Ján Kuciak,...

Výběr článků

Načítám