Hlavní obsah

Slovenská policie zadržela podnikatele Vadalu, o kterém psal zavražděný novinář

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Od čtvrtečního rána probíhají policejní razie na několika místech, mimo jiné v domech Italů Antonina Vadaly a Diega Rody, kteří žijí na východním Slovensku. Jejich jména se objevila v souvislosti s vraždou investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Podle deníku Korzár byl Vadala zadržen jako podezřelý a předveden k výslechu.

Foto: Profimedia.cz

Pochod za zavražděného novináře a jeho snoubenku

Článek

Regionální deník Korzár uvedl, že při razii byl Vadala zadržen příslušníky Národní kriminální agentury (NAKA) jako podezřelý a předvedli ho k výslechu. „Kromě Vadaly zadržela policie minimálně další dvě osoby,“ napsal Korzár. Má jít o jeho příbuzné.

Server sme.sk upřesnil, že při razii policisté zadrželi také Vadalova bratra Bruna a jeho bratrance Pietra. Z domu v Michalovcích vyvedli policisté muže, který si zakrýval tvář. Podle sme.sk mohlo jít o Diega Rodu. „Totožnost muže policisté nekonkretizovali, ale potvrdili, že muže zadrželi,“ napsal server.

Policejní prezident Tibor Gašpar v Michalovcích na místě jednoho ze zásahů ve firmě patřící Vadalovi novinářům řekl, že v souvislosti s raziemi bude pravděpodobně zajištěno deset osob. „S těmito osobami budou následně vykonávány výslechy a další úkony,“ řekl Gašpa. Později upřesnil, že bylo zatčeno sedm lidí.

Foto: Michal Smrcok, ČTK/AP

Pieta za zavražděného novináře Jána Kuciaka

Policejní prezident potvrdil, že se vykonávají domovní prohlídky a prohlídky dalších prostor: „Děje se tak na pěti místech, ale počet míst je ještě otevřený.“ Gašpar potvrdil, že razie probíhají v souvislosti s vraždou novináře a tzv. italskou stopou.

Server Aktuality.sk uvedl, že razie a prohlídky domů probíhají ve městech Michalovce a v Trebišově, kde žije Vadala i další italský podnikatel Diego Roda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slovenský premiér Fico vyjádřil soustrast rodinám zavražděného novináře a jeho přítelkyněVideo: AP

Kuciak ve své poslední reportáži psal o působení kalábrijské mafie 'Ndrangheta na východním Slovensku a o jejím napojení na slovenské politiky. Kuciak už reportáž nedokončil, protože byl společně se svou snoubenkou zastřelen v jejich domě v obci Veľká Mača u Galanty.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slováci na demonstraci po vraždě novináře

Vadala a Roda podle slovenských médií udržovali nadstandardní vztahy s některými slovenskými politiky. Hlavní poradkyně slovenského premiéra Roberta Fica Mária Trošková měla podle deníku SME podnikat ve firmě s Antoninem Vadalou.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám