Hlavní obsah

Na Slovensku po vraždě novináře odstoupil první ministr

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, ivi

Ministr kultury Slovenské republiky Marek Maďarič (Směr-sociální demokracie) se v reakci na vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka rozhodl podat demisi. Oznámil to ve středu na mimořádné tiskové konferenci.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič podal demisi.

Článek

„Po tom, co se stalo, si nedokážu představit, že bych klidně seděl na místě ministra. Z věcného hlediska má z vlády nejblíže k médiím právě ministerstvo kultury. Nedokážu se vyrovnat jako ministr kultury s tím, že za mého působení byl zavražděný novinář,“ řekl Maďarič.

Nadále však zůstává členem Směru a bude uplatňovat také poslanecký mandát. Svou demisi na post ministra kultury předá prezidentu Andreji Kiskovi nejspíš v pondělí.

„Každý normální člověk v tomto státě byl zasažen a šokovánou vraždou dvou mladých lidí, novináře a jeho přítelkyně. Pan policejní prezident v pondělí vyslovil hypotézu, že tato vražda může souviset s prací novináře. Zda tomu tak opravdu bylo, odhalí definitivně až vyšetřování tohoto brutálního zločinu. Mě jako ministra kultury bez ohledu na motiv této vraždy staví samotná vražda novináře před vícero vážných otázek, které se týkají médií a staví mě i před samotný fakt vraždy novináře,” dodal ještě Maďerič.

Maďarič oznámil rezignaci poté, co opoziční strany vyzvaly premiéra Roberta Fica, aby odvolal ministra vnitra Roberta Kaliňáka a policejního prezidenta Tibora Gašpara. Předseda vlády to odmítl.

Foto: AP

Slovenský premiér Fico vyjádřil soustrast rodinám zavražděného novináře a jeho přítelkyně

Premiér nechce vyvodit žádné důsledky ani vůči tajemníkovi bezpečnostní rady slovenské vlády Viliamu Jasaňovi a své hlavní poradkyni Márii Troškové, kteří jsou podezřelí z kontaktů na italskou mafii působící na východním Slovensku. [celá zpráva]

Právě působením italské mafie na Slovensku a jejími politickými kontakty se Kuciak zabýval ve své poslední, navždy nedokončené reportáži. [celá zpráva]

Dvojnásobná úkladná vražda

Těla muže a ženy ve věku 27 let — Kuciaka a jeho snoubenky — našla policie v noci na pondělí v rodinném domě v obci Veľká Mača. Policii upozornili příbuzní, kterým se dvojice už několik dnů neohlásila.

Foto: Repro Aktuality.sk

Ján Kuciak

Kuciak pracoval pro server Aktuality.sk. Údajně se chystal rozkrýt trestnou činnost italské mafie na východě Slovenska.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám