Hlavní obsah

V Německu loni zaznamenali více než 2200 útoků na migranty

Počet útoků na běžence v Německu v loňském roce klesl o třetinu, tvrdí zpráva spolkového ministerstva vnitra. Celkem jich ministerstvo zaznamenalo 2219, v roce 2016 jich bylo 3500. Povaha útoků je velmi rozdílná. Do statistiky se počítá nejen sprejování po budovách a poškozování majetku, ale také útoky na migranty či vypalování jejich ubytoven, uvedl úřad.

Foto: Profimedia.cz

Hořící tělocvična v Nauenu, kde byli ubytování běženci. Případ se stal v roce 2015.

Článek

Ze zprávy vyplývá, že se loni stalo 1906 případů, kdy násilníci zaútočili na migranty, a 313 případů, kdy byly ničeny jejich ubytovny. Zraněno bylo přes 300 lidí.

Klesající počet útoků na migranty ale není podle německých politiků důvodem k radosti. Přes pokles útoků vládne v Německu „agresivní nálada“, tvrdí poslankyně za stranu Die Linke Ulla Jelpkeová. Může za to podle jejích slov AfD.

„Více než 2000 pravicových a rasistických útoků na uprchlíky v roce 2017 odráží agresivní náladu v zemi, které denně napomáhá AfD a další extrémní pravicové skupiny,“ uvedla poslankyně.

Podle policie u naprosté většiny případů bylo motivem útoku extrémně pravicové smýšlení pachatele či pachatelů.

Za meziročním snížením počtu útoků by mohl stát mimo jiné pokles počtu lidí, kteří do Německa přicházejí, aby žádali o udělení azylu. V roce 2015 do země přišlo 890 tisíc migrantů, předloni spolkové úřady registrovaly zhruba 280 tisíc běženců a loni ještě o téměř sto tisíc méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám