Hlavní obsah

Případ má přesah do Česka, řekl k vraždě novináře slovenský policejní prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovensko při vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka navázalo spolupráci s policií v Česku, Itálii a také s Europolem, uvedl na úterní tiskové konferenci slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar poté doslova řekl, že případ dvojnásobné vraždy má přesah do České republiky. Nic bližšího však nedodal.

Foto: AP

Slovenský premiér Fico a ministr vnitra Robert Kaliňák.

Článek

„Komunikovali jsme s Českou republikou. Důvody vám nebudu přesně ozřejmovat, ale případ má jistý dosah do České republiky. Komunikujeme také s Itálií,“ potvrdil Gašpar. Podle slovenského policejního prezidenta bylo v případu vyslechnuto už dvacet lidí.

Slovenský premiér Robert Fico na tiskové konferenci konstatoval, že vražda investigativního novináře a jeho partnerky je dvojnásobnou tragédií a činem, který nesmí mít ve slovenské společnosti místo.

„Pokud by se potvrdilo, že tato vražda byla spáchaná kvůli novinářské činnosti mladého redaktora, jednalo by se o přímý útok na demokracii a na svobodu tisku na Slovensku,“ zdůraznil slovenský ministerský předseda.

Musíme se semknout, vyzývá Fico opozici a média

„Vyzval jsem opozici, aby nezneužívala tuto tragédii k politickým cílům. Nechtěl jsem věřit, že by dokázali zneužít dvojnásobnou smrt k šíření nenávisti a k naplňování svých politických cílů. Bohužel, přesně to se v úterý stalo,” kritizoval Fico zprávy médií, které spojují úkladnou vraždu s lidmi z jeho okolí a z prostředí vládní strany Smer.

„Máme dvě možnosti. Buď se semkneme, budeme spolupracovat, vládní koalice, opozice, média, abychom tuto úkladnou vraždu vyšetřili, našli pachatele i objednavatele této vraždy, pokud to tak bylo. Nebo budeme pokračovat v tom, čeho jsme byli dnes svědky. Hrubého zneužívání dvojnásobné vraždy k politickým cílům,“ dodal Fico.

Na dotaz novinářů řekl, že „odhalování podezřelých“ v médiích k ničemu nevede. „Nespojujte bez důkazů lidi s úkladnou vraždou. To je přes čáru. Nemůžete to dělat bez toho, že byste dali jeden jediný relevantní důkaz. To už není sranda,“ zdůraznil slovenský premiér.

Vyšetřovatelé pracují naplno

Fico na tiskové konferenci rovněž poděkoval policii a prokuratuře za dosavadní práci. „Prakticky nespali a ani brzy spát nepůjdou. Jsou to desítky lidí, kteří na tomto případě aktivně pracují,“ řekl Fico.

Kaliňák při odchodu z konference odpověděl na otázku novinářů, zda požár finančního úřadu v Košicích nesouvisí s působením italské mafie na východním Slovensku a s vraždou novináře. [celá zpráva] „Pokud vím, tak požár už byl lokalizován a nepředpokládáme, že by to s tím nějak souviselo,“ řekl.    

Těla muže a ženy ve věku 27 let našla policie v noci na pondělí v rodinném domě v obci Veľká Mača. Policii upozornili příbuzní, kterým se už několik dnů neohlásili.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Ukázalo se, že šlo o novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku. Kuciak pracoval pro server Aktuality.sk. Údajně se chystal rozkrýt trestnou činnost italské mafie na východě Slovenska. Přivolaní záchranáři už pouze konstatovali smrt. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám