Hlavní obsah

Srbský veterán hodil granát na americké velvyslanectví v Černé Hoře, pak se odpálil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podgorica
Aktualizováno

Bývalý srbský voják Dalibor Jauković hodil po středeční půlnoci v černohorské metropoli Podgorici granát za plot amerického velvyslanectví a pak se sám odpálil a zemřel. Jaukovičovu totožnost potvrdil jeho bratr.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník hodil granát na americkou ambasádu v Černé Hoře, pak se sám odpálilVideo: AP

 
Článek

„Před budovou amerického velvyslanectví v Podgorici spáchala neznámá osoba sebevraždu pomocí výbušného zařízení. Těsně předtím hodila výbušné zařízení přes plot velvyslanectví,“ uvedla černohorská vláda v prohlášení, když ještě neznala totožnost mrtvého. Na Twitteru pak dodala, že se pravděpodobně jednalo o ruční granát.

Muž se odpálil půl hodiny po středeční půlnoci. Zaměstnanci velvyslanectví „nalezli tělo bez života na ulici před ambasádou u nábřeží řeky Morači“.

„Slyšel jsem dvě exploze v krátkém sledu za sebou. Vmžiku přijela policie a mužovo tělo odvezla,” popsal agentuře AFP noční dění hlídač z nedalekého sportovního střediska.

Foto: Risto Bozovic, ČTK/AP

Černohorská policie zablokovala po explozích cestu k americkému velvyslanectví v Podgorici

Státní žalobkyně Tanja Čolan Deretičová uvedla, že se tělo útočníka bude pitvat.

Jauković se narodil v srbském městě Kraljevo, ale žil v Podgorici. Možný motiv naznačily dvě fotografie zveřejněné na jeho facebookovém profilu, kde bylo vyznamenání za "mimořádné nasazení a plnění úkolů při obraně vlasti" v době útoku NATO na Jugoslávii podepsané bývalým jugoslávským prezidentem Slobodanem Miloševičem.

Americká ambasáda se nachází mimo centrum města mezi sídlem tajné policie a řekou. Podle jednoho ze svědků mohl útočník k budově přijít pešky přes most.

Všichni zaměstnanci velvyslanectví jsou v pořádku, informovala americká diplomacie. Budova amerického zastoupení není poškozena, výbuch za sebou zanechal pouze kráter na pozemku velvyslanectví, uvedla místní policie. Ve čtvrtek ale bylo uzavřeno konzulární oddělení.

Agentura AFP v souvislosti s činem připomněla, že Černá Hora loni vstoupila k nevoli nemalé části obyvatel do NATO. [celá zpráva]

Foto: Risto Bozovic, ČTK/AP

Policista před americkým velvyslanectvím v Podgorici

Vstup měl v roce 2016 zmařit neúspěšný puč. V souvislosti s ním je souzeno 15 osob včetně dvou ruských agentů. [celá zpráva]

Granát byl hozen na pozemek velvyslanectví v době, kdy je v sousedním Srbsku na návštěvě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a kdy uplynulo deset let od útoku demonstrantů na americké velvyslanectví v Bělehradu během protestů proti odtržení Kosova. [celá zpráva]

Černá Hora vede s Kosovem spor o vytyčení hranice, kosovský parlament  dohodu opakovaně neratifikoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám