Hlavní obsah

Mayová se na konferenci v Mnichově rozhovořila o rozbití gangu českých otrokářů

Mnichov

Rozbití otrokářského gangu s pomocí české policie, které v sobotním projevu uvedla jako příklad úspěšné spolupráce britská premiérka Theresa Mayová, se týkalo pěti pachatelů z Česka. Své krajany nalákali do Anglie s příslibem dobrého výdělku, poté je však vykořisťovali a nutili krást. Soud v Plymouthu pětici uložil celkem 20 let vězení, sdělil v úterý na webu mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Foto: Hoppe Sven, ČTK

Britská premiérka Theresa Mayová na bezpečnostní konferenci v Mnichově

Článek

Mayová kauzu zmínila na konferenci v Mnichově, kde přítomné ujistila, že Británie bude s Evropskou unií i po brexitu úzce spolupracovat v bezpečnostních otázkách. Ibehej upřesnil, že v případu "moderních otrokářů" poskytovali čeští policisté britské straně právní pomoc, a to na základě její žádosti z podzimu roku 2014. [celá zpráva]

"Kriminalisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zajišťovali kontaktování některých poškozených, kteří se mezitím vrátili do Česka, prováděli výslechy, různé prověrky a jiné úkony trestního řízení," popsal.

Dva Češi a tři Češky páchali trestnou činnost v hrabství Devon, odkud oslovovali krajany ze slabších sociálních vrstev s nabídkou práce. Zájemcům zajistili letenky do anglického Bristolu, přepravili je do města Plymouth a vyřídili jim potřebné formality.

"Za práci však oběti dostávaly jen zlomek původně smluvené částky a navíc musely pod pohrůžkami násilí či za použití samotného fyzického násilí vykonávat různé služby v bydlištích pachatelů či byly nuceny krást," uvedl Ibehej.

Práce v továrně na psí žrádlo

Podle dřívějších informací britských médií pracovali vykořisťovaní lidé mimo jiné v továrnách na psí žrádlo a žili v otřesných podmínkách. Gang je udržoval ve strachu výhrůžkami týkajícími se bezpečnosti jejich rodin, které zůstaly v Česku.

Vedle samotných pachatelů poslal britský soud do vězení také čtyři jejich příbuzné, které podle rozsudku donutily jednoho z poškozených k odvolání výpovědi.

Reklama

Výběr článků

Načítám